Rapporterande bolag i topp

Merparten europabörser handlas i negativt territorium under onsdagsförmiddagen. Stockholmsbörsen noterades vid lunchtid 0,4 procent lägre. ICA Gruppen, Mekonomen och New Wave återfanns samtliga högt upp på vinnarlistan efter starka rapporter (se nedan). Efter gårdagens kraftiga räntefall i Sverige i kölvattnet av nya amorteringsregler från Finansinspektionen, tickar de svenska marknadsräntorna ned mer i linje med de internationella räntorna i förmiddagens handel. Kronan stärks med 1 öre mot dollarn, men försvagas med 2 öre mot euron. Oljepriset noteras 30 cent lägre på 82,10 dollar per fat (Brent).

ICA Gruppen levererade en solid rapport för det tredje kvartalet med en försäljning som var 2 procent högre än väntat och ett justerat rörelseresultat som var 5 procent högre. Därutöver gör bolaget en goodwillnedskrivning om 322 miljoner kronor i inkClub. Vidare offentliggjordes att ICA Gruppen förvärvar Apoteket Hjärtat från Altor för 5,7 miljarder kronor på skuldfri basis. Handelsbanken är rådgivare till Altor i transaktionen.

Efter sex svaga kvartal redovisade Mekonomen en stark rapport för det tredje kvartalet, där försäljningen var 2 procent högre än väntat och det justerade rörelseresultat var 15 procent högre. Positivt var att den organiska tillväxten vände upp till +2 procent (vi hade räknat med -1 procent). 

New Wave redovisar ett rörelseresultat på 96 miljoner kronor, vilket var i linje med förväntningarna. Positivt är att VD Torsten Jansson skriver att det fjärde kvartalet har inletts starkt och att han känner större optimism än på många år. 

Läs fler inlägg på Börsflödet