Upp i Europa efter Ukrainalättnad

Europabörserna steg på bred front under onsdagen efter rapporter om framsteg i förhandlingarna avseende konflikten i Ukraina. Allra bäst gick Moskvabörsen med en uppgång på 5,3 procent. OMXS30 stängde på 1398, vilket innebar en uppgång på 0,8 procent. Särskilt starkt gick bolag med Rysslandskoppling, såsom Oriflame och MTG. Vidare har det inkommit statistik över inköpschefsindex i tjänstesektorn i som var svagare än väntat i Tyskland, men starkare än väntat i Storbritannien. Marknadsräntorna var relativt oförändrade i dagens handel, medan kronan försvagades något mot både euron och dollarn. På råvarumarknaden noterar vi en kraftig upprekyl för oljepriset. Ett fat Brentolja handlas nu på 101,90 dollar..

Klockan 20:00 ikväll presenteras den amerikanska centralbanken Federal Reserves sammanfattning av det ekonomiska läget (den så kallade ”Beige Book”).

Torsdagens höjdpunkter på makrohimlen är räntebeskeden från Riksbanken (klockan 9:30), Bank of England (13:00) och ECB (13:45). Inga förändringar av styrräntorna väntas, men för ECB:s del har förväntningarna avseende ytterligare stimulanser i form av kvantitativa lättnader och obligationsköp ökat då oron för alltför låg inflation har tilltagit. Vår bedömning är dock att centralbanken i detta läge endast kommer att beröra frågan, men inte fatta ett beslut. Klockan 14:30 inleds Mario Draghis presskonferens. Från USA får vi inköpschefsindex för tjänstesektorn för augusti (klockan 16:00).

Läs fler inlägg på Börsflödet