Alcoa inledde stabilt

De amerikanska börserna tappade något efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med nedgångar om 0,5-0,8%. Starkaste sektorn var Telekom (+0,6%), medan Energi återigen var svagast (-2,8%). I vanlig ordning inledde Alcoa den amerikanska rapportsäsongen. Vinsten under det fjärde kvartalet uppgick till 0,33 dollar per aktie, vilket var högre än väntade 0,26 dollar per aktie. Bolaget prognostiserar att den globala efterfrågan på aluminium ökar med 7 procent under 2015, det vill säga i samma nivå som under 2014. Aktien steg något i efterhandeln..

Oljan upplevde ett nytt prisras med 5% igår och har fortsatt ner under morgonen. Ett fat brentolja kostar nu runt 46 dollar per fat. Efter sex månader med fallande oljepris börjar statistiken visa att shaleoljeproducenterna i USA börjar minska aktiviteten. Produktionen har dock inte reverserat ännu.

Uttalanden från ett antal Federal Reserve-ledamöter ger en bild av att en första höjning kan vara motiverad i mitten av 2015. En junihöjning är ett ”close call” enligt ledamoten Williams givet en stabil inflation.

Räntan på den amerikanska 10-åringen sjönk till 1,91% (1,94%) och USD/SEK noteras på 8,09.

I skrivande stund uppvisar de asiatiska börserna en blandad utveckling.  Japanska Nikkei 225 föll med 0,8%, medan Hong Kong och Shanghai stigit med 0,7% respektive  0,2%.

Läs fler inlägg på Börsflödet