Baisse i Kina

Europaterminen är ned 1,5% på morgonen. En avslutning på dagslägsta i New York och svaga Asienbörser talar också för en sur börsöppning idag. De amerikanska börserna föll kraftigt i sluthandeln. Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk indexen med cirka 1 procentenhet. I kölvattnet av ett fallande oljeprist blev Energi (-4,5%) sämsta sektor. Telekomoperatörer klarade sig bättre med en nedgång på 0,3%..

SCA-konkurrenten Kimberly-Clark redovisade ett resultat som var i linje med förväntningarna, men guidningen för 2016 var svagare än väntat. Aktien tappade 3%.

Oljepriset är för närvarande det mest avgörande för aktiekursutvecklingen globalt. En återhämtning i oljepriset bedöms minska de finansiella riskerna i marknaden vilket driver upp aktiekurserna och vice versa. Oljepriset föll åter under gårdagen och natten. På morgonen kostade brentoljan 29,70 dollar per fat.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk med fem räntepunkter till 2,00%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,56.

De asiatiska börserna sjönk överlag under natten och morgonen. Tokyobörsen tappade 2,3%. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen fallit med 2,3% och Shanghaibörsen med 6,4%.

 

Detta händer idag och i morgon
Idag får vi intressant statistik från USA i form av Case Shiller husprisindex för november (kl 15:00), preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn för januari (15:45), konsumentförtroende för januari (16:00). Efter amerikansk stängning rapporterar Apple.

I morgon inleds den svenska rapportsäsongen på allvar då bl.a. Ericsson och Nordea rapporterar. Federal Reserve har penningpolitiskt möte och ger styrräntebesked. Marknaden förväntar ingen åtgärd på mötet och prisar bara in en av Feds kommunicerade fyra räntehöjningar under året. Riksbankens direktion sammanträder.  

Läs fler inlägg på Börsflödet