Börsåret 2016 lär öppna i moll

Asienbörserna sjönk under natten och morgonen. Japanska Nikkei stängde 3,1% lägre, medan Hongkongbörsen noterades 2,7% lägre vid 8:30-tiden. Shanghai-börsen i Kina handelsstoppades under måndagen och stängde i förtid efter stora kursfall. Inköpschefsindex för december var en besvikelse och en svagare yuan nämns som förklaringar till nedgången. Vid nedgångar i index på mer än 7% stängs marknaden för dagen. Det kinesiska inköpschefsindexet (Caixin/Markit) sjönk till 48,2 i december. Under november låg indexet på 48,6. Ett index under 50 indikerar en tillbakagång i ekonomin. Det japanska inköpschefsindexet var oförändrat på 52,6 i december..

De amerikanska börserna föll med totalt cirka 1,5 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning den 30 december (inklusive handeln på nyårsafton). Totalt under veckan handlades S&P 500 0,6% lägre och totalt under 2015 handlades indexet ner med 0,7%.

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen har fallit med 7 räntepunkterpunkter sedan den 30 december till 2,23%. USD/SEK noterades till 8,43 på morgonen.

Detta händer i veckan
På veckans agenda finns mycket ekonomisk statistik att se fram emot. En ny månad innebär att inköpschefsindex (för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn) kommer från en rad marknader. Veckans höjdpunkter är:

USA: inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (måndag) och sysselsättning ”Payrolls” (fredag). EMU: inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (måndag), arbetslöshet och detaljhandel (torsdag) Sverige: inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (måndag), industriproduktion (fredag).

Därtill kan nämnas att Unibet genomför split 8:1 på måndag och samma dag presenterar Bil-Sweden registreringarna av nya personbilar i december.

På tisdag stänger Stockholmsbörsen klockan 13:00. Börsen är stängd under onsdagen.

Läs fler inlägg på Börsflödet