Börsrally i Japan

Japanska Nikkei uppvisade den största uppgången på sju år och rusade med hela 7,7% under natten och morgonen. Bidragande orsaker var kommentarer från premiärminister Shinzo Abe som ökade hoppet för mer stimulansåtgärder för att stödja tillväxten samt att marknaden hade sjunkit till sjumånaderslägsta. Klockan 8:30 noterades Hongkongbörsen noterades 2,7% högre och Shanghaibörsen 1,2% högre..

De amerikanska börserna steg med 0,9 procentenheter efter tidpunkten för Stockholmbörsens stängning i fredags och avslutade dagen med uppgångar mellan 2,4% och 2,8%. Hälsovård var bästa sektor (+2,9%) och Råvaror var sämsta sektor (+1,5%).

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen har tickat upp med 4 räntepunkter till 2,18%. Dollarn noterades på morgonen till 8,42 SEK. 

Något svag rapport från Clas Ohlson
Clas Ohlson rapporterade för Q1 (maj-juli) på morgonen. Försäljningen, som redan presenterats, ökade med 4% i jämförbara butiker. Rörelseresultatet ökad också med 4%, men nådde inte riktigt upp till våra och konsensus prognoser till följd av högre rörelsekostnader. Försäljningen i augusti (första månaden i Q2) blev något lägre än förväntat, men detta är av mindre betydelse då juli var starkt och vädereffekter kan påverka vissa månader. Mot bakgrund av det ovanstående och att aktien haft en stark utveckling, även under de turbulenta sommarmånaderna, tror vi att en viss kursnedgång är sannolik.

Detta händer idag
Före börsens öppning på onsdag rapporterar Clas Ohlson (se ovan). ABB håller  kapitalmarknadsdag med början kl 8:30. För oljemarknaden får vi intressant statistik i form av EIA:s månadrapport (kl 18:00) och oljelagerstatistik från USA (kl 22:30).

 

Läs fler inlägg på Börsflödet