ECB dagens höjdpunkt

En stark avslutning i New York och svagt positiva europaterminer talar för en uppåtrekyl i den initiala börshandeln, samtidigt som börserna i Asien var sura. De amerikanska börserna föll under gårdagen (S&P 500 med 1,2%), men återhämtade sig efter en kraftig initial nedgång och steg med 1,4-2,4 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning igår. Hälsovård blev (som ofta vid nedgångar) bästa sektor (+0,2%). Energi sjönk med 2,9% och var åter sämsta sektor. Vix-index steg ytterligare till höga 27,6 (26,1)..

Banken Goldman Sachs redovisade ett resultat som var bättre än väntat, men aktien tappade ändå 2%.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk med 6 räntepunkter till 1,98%. Det är första gången sedan oktober som långräntan noteras under 2%. USD/SEK noterades på morgonen oförändrat på 8,58.

Oljepriset fortsätter att falla. På morgonen kostade brentoljan 27,70 dollar per fat. Detta är den lägsta nivån sedan 2003.

De asiatiska börserna sjönk under torsdagen. Tokyobörsen stängde 2,4% lägre. Shanghai- och Hongkongbörserna noterades vid 8:30-tiden 3,2% respektive 1,5% lägre.

Q4-rapport i Avanza
Avanzas Q4-rapport på morgonen var i huvudsak i linje med prognoserna. Intäkterna var 4% lägre än väntat till följd av lägre fondprovisioner, samtidigt som resultatet var som väntat. Vi räknar med små prognosrevideringar efter rapporten och att en kursreaktion i linje med marknaden är motiverad.

Detta händer idag
Höjdpunkten idag är ECB:s penningpolitiska besked (kl. 13:45) och den efterföljande presskonferensen med centralbankschef Mario Draghi (14:30). Marknaden förväntar fortsatta styrräntesänkningar under året, men inte till detta möte. Från EMU får vi preliminärt konsumentförtroende för januari (16:00) och från USA barometern Philadelphia Fed Index för samma månad (14:30). Avanza och Bergs Timber rapporterar.

Läs fler inlägg på Börsflödet