Fallande dollar efter konjunkturrapport

New York-börserna handlades nära oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning. De viktigaste indexen avslutade dagen med totala nedgångar på 0,1-0,9%. Rapportsäsongen i USA har precis inletts. Av de 500 bolagen på S&P 500 har 36 stycken rapporterat och av dessa har 72% överträffat förväntningarna. Wal-Mart tappade 10% efter att valutaeffekter pressat nettoförsäljningen, samt att bolaget räknar med tunga investeringar under 2016. Viaplaykonkurrenten Netflix rapporterade en svag abonnenttillväxt, varpå aktien föll kraftigt i efterhandeln. Marknadsräntorna föll kraftigt efter att Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book visat på modest tillväxt och lågt inflationstryck. Den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade ned med 9 räntepunkter till 1,97%. Dollarn fortsätter att försvagas. På morgonen noterades USD/SEK till 8,11..

Merparten asiatiska börser handlades upp under natten och morgonen. Tokyobörsen steg med 1,1%.Klockan 8:30 noterades Hongkong och Shanghai omkring 2% högre.

H&M, Clas O. - försäljningssiffror
H&M:s
försäljning i september (första månaden i Q4) ökade med 11% i lokala valutor, vilket var något lägre än våra (12%) och marknadens (12,4%) prognoser. Därtill verkar utvecklingen i slutet av månaden ha varit något svagare än under inledningen. Vi förväntar oss att aktien kan handlas något svagare än index under dagen efter en stark utveckling sedan Q3-rapporten (24 sept).

Clas Ohlsons försäljning i september visade en försäljningstillväxt i lokal valuta på 5%, jämfört med våra förväntningar på 6% och konsensusprognosen på 6,7%. Jämfört med samma månad förra året har 12 butiker tillkommit och uppgår nu till 200. Aktien har varit svag efter den senaste rapporten och vi förväntar oss att den kommer att handlas relativt oförändrat idag.

Kinnevik-ägda Zalando presenterade på morgonen en s.k. ”trading update” för Q3. Tillväxten ökade med 42% på årsbasis, vilket var 10%-enheter mer än förväntat. Bolaget upprepade dock guidningen för helåret. Rörelsemarginalen var å andra sidan betydligt lägre än förväntat i kvartalet, -3,5%. Bolaget menar dock att fokus varit på tillväxt och marknadsföring, istället för lönsamhet. Guidningen för marginalen sänktes från 4,5% till 3-4%. Zalando-aktien kommer att vara svag i dagens handel, men utsikterna är ljusa och en eventuell nedgång ses som ett köptillfälle.

Detta händer idag
Under torsdagen drar den svenska rapportsäsongen igång lite mer på allvar då bl.a. Castellum och Getinge rapporterar (kl 13:00). Även Zalando, som är ett av Kinneviks större innehav, avger rapport. Från Sverige får vi arbetslöshetssiffror för september (kl 9:30). Vi prognostiserar att arbetslösheten har stigit (säsongsjusterat) från 7,0% i augusti till 7,2% i september. I september 2014 uppgick arbetslösheten till 7,7%. Från USA får vi inflationssiffror för september (kl 14:30) och barometrarna Empire State- och Philly Fed-index.

Läs fler inlägg på Börsflödet