Fed-protokoll indikerar decemberhöjning

Federal Reserves protokoll från det senaste penningpolitiska mötet signalerade att det ”mycket väl kan vara lämpligt att höja räntan under nästa månad”. För närvarande prissätter terminsmarknaden en 66-procentig sannolikhet att centralbanken kommer att höja styrräntan på decembermötet. Dessutom underströk protokollet att räntehöjningarna sannolikt kommer att ske gradvis efter den första höjningen. Vi räknar med en första höjning i december och mycket försiktiga höjningar under 2016 för att undvika marknadsturbulens..

De amerikanska börserna steg med 0,9-1,0% efter Stockholmsbörsens stängning. Fed-protokollet kom in i linje med förväntningarna och S&P 500 avslutade dagen med en uppgång på 1,6%. Bästa sektor var Hälsovård (+2,0%). 

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen tickade upp en räntepunkt till till 2,27%. På valutamarknaden försvagades dollarn något. USD/SEK noteras nu till 8,69.

Helt i linje med förväntningarna lämnade Bank of Japan de penningpolitiska stimulanserna oförändrade. Centralbankens mål att penningmängden ska öka med 80 biljoner yen per år kvarstår därmed. Japans ekonomi förväntas fortsatt återhämta sig måttligt. Japans handelsbalans noterade ett överskott på 112 md yen i oktober. Analytiker hade räknat med ett underskott på 270 md yen.

Tokyobörsen steg med 1,1%. Kl 8:30 noterades Hongkongbörsen 1,5% högre och Shanghaibörsen 1,4% högre.

Camurus till börsen
Camurus har beslutat att genomföra en ägarspridning och ansökt om notering på Nasdaq Stockholm. Camurus är ett forskningsbaserat läkemedelsbolag som utvecklar och kommersialiserar nya läkemedel för allvarliga och kroniska sjukdomar.

Detta händer idag
Idag presenteras statistik över svensk sysselsättning under oktober (9:30). Vi förväntar en oförändrad arbetslöshet på 7,1% (säsongsjusterat). För ett år sedan var motsvarande siffra 8,1%. Arbetslösheten har sjunkit till relativt låga nivåer och denna trend lär fortsätta, vilket gradvis väntas öka lönetrycket. För närvarande tycks dock Riksbanken fokusera mer på kronan, inflationen och inflationsförväntningarna. ECB offentliggör protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Från USA får vi barometrarna ledande indikatorer (16:00) och Philadelphia Fed index (14:30). Volvo presenterar leveranssiffror för lastvagnar och Svolder handlas exklusive utdelning (2,50 kr).

Läs fler inlägg på Börsflödet