Fortsatt nedgång

Nedgången på Stockholmsbörsen tilltog under eftermiddagen efter USA-börsernas öppnande i negativt territorium. Med en timme kvar till stängning handlas OMXS30 1,7 procent lägre, inte långt ifrån bottennivåerna från i torsdags. I USA har makrostatistiken överlag motsvarat förväntningarna, förutom kontrakterade husköp som var svagare än förväntat. Det är dock inte denna statistik som styr riskviljan på börserna, utan en allmän konjukturoro. Temperaturmätare på ekonomin är det gott om i veckan. Viktigast blir sannolikt inköpschefsindex och sysselsättningen i USA på torsdag och fredag. Läs mer här...

tisdagens makroagenda kommer konjunkturbarometer för september från EMU (kl 11.00), preliminär KPI från Tyskland (14.00), samt Case Shiller husprisindex (15.00) och konsumentförtroendet i USA (16.00). Efter stängningen på Wall Street kommer amerikansk oljelagerstatistik från API (22.30). De kinesiska börserna är stängda under resten av veckan till följd av helgdag.

onsdag väntas japansk industriproduktion, preliminär KPI och arbetslöshet i EMU, tysk detaljhandel samt Chicago PMI och sysselsättningen i den privata sektorn (ADP) i USA. Officiell oljelagerstatistik från USA kommer 16.30.
Torsdagen är som ofta makrointensiv. Höjdpunkten är inköpschefsindex (tillverkningssektorn) från en rad marknader (EMU och USA klockan 10.00 resp. 16.00). Från USA kommer statistik över bilförsäljningen i september. Autoliv håller kapitalmarknadsdag i Göteborg tor-fre.

Veckan avslutas på fredag med månadsdata på den amerikanska sysselsättningen och arbetslösheten (1430), samt orderingången i industrin (1600).

Läs fler inlägg på Börsflödet