Fortsatt oljeprisfall oroar

Asienbörserna handlades över lag lägre under natten, medan Europaterminerna pekar svagt uppåt under morgonen. De amerikanska börserna föll med 2,2-2,7% under fredagen i samband med bland annat fortsatt kreditoro som är kopplad till det låga oljepriset. Efter Stockholmsbörsens stängning i fredags steg dock indexen med 0,3 procentenheter. Sämta sektor var Teknik (-3,1%) Volatilitets-index steg till 27,0 (24,0)..

Merparten amerikansk statistik var åt det svaga hållet. Detaljhandelsförsäljningen sjönk med 0,1% i december, jämfört med i november. Även barometern New York Fed var svagare än väntat.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen föll med 5 räntepunkter till 2,04%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,60.

De asiatiska börserna föll överlag under natten och morgonen till den lägsta nivån sedan 2011 efter bland annat svaga amerikanska data. Tokyobörsen föll med 1,1%. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen tappat 0,8%, medan Shanghaibörsen hade stigit med 0,4%.

Oljepriset har fallit ytterligare under morgone till 28,20 dollar per fat. FN:s atomenergiorgan IAEA meddelade på lördagen att Iran har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet som slöts i somras, vilket betyder att sanktionerna mot landets oljeindustri nu kommer att lyftas och att Iran (som har världens fjärde största oljereserv) tillåts öka exporten av olja.

Detta händer i veckan
Måndagens makroagenda bjuder på få intressanta data. Riksbanken publicerar protokollet från det extrainsatta penningpolitiska mötet 4/1. USA-marknaderna är stängda p.g.a. Martin Luther King Day.

På tisdag får vi intressant statistik från Kina i form av BNP för Q4 (konsensusprognosen avseende den officiella siffran är +6,9% på årsbasis) samt detaljhandelsförsäljning, investeringar och industriproduktion under december. Från EMU får vi inflationssiffror för december. Kinneviks viktiga innehav Zalando rapporterar.

Onsdagen bjuder på inflationssiffror för december från USA. Från USA får vi husbyggnadsstatistik. OECD World Economic Forum i Davos pågår 20-23 januari. Den svenska rapportsäsongen börjar dra igång så smått med rapporter i Castellum och KappAhl.

Höjdpunkten på torsdag är ECB:s penningpolitiska besked och den efterföljande presskonferensen med centralbankschef Mario Draghi. Avanza och Bergs Timber rapporterar.

Under fredagen presenteras preliminära inköpschefsindex på en rad marknader. Vi förväntar att indexet för EMU sjunker från 54,3 i december till 53,5 i januari, främst p.g.a. den ökade oron för Kina. Från USA får vi även ledande indikatorer för december.

Läs fler inlägg på Börsflödet