Fortsatt "sell off" av obligationer

De amerikanska obligationsräntorna steg ytterligare under onsdagen, och den tioåriga obligationsräntan noteras nära årshögsta vid 2,24%. Räntorna har stigit åtta dagar i rad, vilket är den längsta ihållande uppgången sedan mars 2011. Samtidigt har den tyska tioåriga statsobligationsräntan på kort tid stigit dramatiskt från 0,06% till 0,64%, vilket har inneburit ett prisfall på obligationen om 10% på en vecka. Få saker har förändrats vad gäller konjunkturella fundamenta eller centralbankers agerande, utan sannolikt är det ompositioneringar på marknaden som driver upp räntan och får obligationspriserna att falla..

De amerikanska börserna sjönk med 0,2 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen 0,4-0,7% lägre.

Fedchefen Janet Yellen sade i en paneldiskussion att hon bedömer att aktiemarknaden är ganska högt värderad och varnade för risker kopplade till det, varpå börsen vek ned.

Amerikanska arbetsmarknadsdata visade på en ökning med 169.000 arbeten under april, jämfört med väntade 205.000. Även detta bidrog till börsnedgången.

Oljepriset var svagt upp i går efter att lagerdata i USA visade på fallande lager mot förväntat stigande. Detta var den första lagernedgången sedan januari. Brent steg med 0.3% och WTI 0,5% till högstanivåer under 2015. Basmetallpriserna rekylerade ner efter den senaste tidens rally.

De asiatiska börserna uppvisade överlag fallande kurser. Japanska Nikkei föll med 1,2%, samtidigt som Shanghai och Hong Kong falli med 1,9% respektive 0,9% vid 8-tiden.

Detta händer idag
Före börsens öppning rapporterade bland annat Hemfosa, Lagercrantz, Ratos, Sagax och Sweco. Bland bolag som handlas exlusive rätt till utdelning kan nämnas Hexagon (0,35 euro), Industrivärden (6,25 kr) Lifco (2,60 kr), Loomis (6 kr) och Meda 2,50 kr.

Dagens makroagenda är tunn, med industriorder under mars för Tyskland (kl 8:00) och den svenska småhusbarometern för april (kl 9:30) som ett par av få intressanta punkter. I Storbritannien hålls parlamentsval.

Läs fler inlägg på Börsflödet