Fortsatt svag statistik från Kina

Handelsstatistik från Kina på morgonen visade att importen rasar med 14,3% på årsbasis. Även exporten föll (-6,1%), vilket innebär att handelsöverskottet ökade med 40% från juli. Siffrorna indikerar en fortsatt avmattning i Kina. Hongkong- och Shanghaibörserna noterades dock 0,9% respektive 1,1% högre kl 8:30. Japanska Nikkei stängde 2,4% lägre. De amerikanska börserna var stängda under gårdagen till följd av Labour Day..

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen har tickat upp med 1 räntepunkt till 2,14%. Dollarn noterades på morgonen till 8,41 SEK.

Brentoljepriset föll för andra dagen i rad efter att det ryska oljebolaget Rosnefts vd Sechin sagt att Ryssland inte kan reglera produktionen såsom OPEC-medlemmarna gör och att Ryssland inte kommer ansluta sig till OPEC. Nästa OPEC-möte är den 4:e december, men det finns få förväntningar på mötet just nu. Kinas handelsdata visade att importen av olja föll med 13,4% under augusti jämfört med  juli.

Kopparpriset steg med endast 0,5% trots den stora nyheten att Glencore kapar kopparproduktionen (tillfälligt i 18 månader) med 25% (motsvarande 2,2% av den globala produktionen.

Detta händer idag
På tisdag före börsens öppning rapporterar SAS och ICA presenterar försäljning i svenska butiker. Från EMU presenteras reviderade BNP-siffror (kl 11:00, BNP prognostiseras ha ökat med 1,2 procent under det andra kvartalet). Från OECD får vi ledande indikatorer för juli (kl 12:00) och från USA får vi en temperaturmätning bland amerikanska småföretag (kl 12:00, NFIB).

Läs fler inlägg på Börsflödet