Guldpriset på femårslägsta

De amerikanska börserna handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning och stängde strax över nollan. Sektormässigt upprepades den senaste tidens tendens med Teknik (+0,5%) som bästa sektor och Energi (-1,3%) som den svagaste. Noterbart under måndagen var att guldpriset föll till femårslägsta. Sedan toppen i slutet av 2011 har guldpriset fallit med drygt 40%. Ett uns guld kostar nu 1 107 dollar..

Fed-ledamoten James Bullard bedömer sannolikheten för att Federal Reserve gör en första styrräntehöjning vid mötet i september till över 50%. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen steg med 3 räntepunkter till 2,38%. USD/SEK noterades till 8,62 på morgonen.

De asiatiska börserna steg i nattens och morgonens handel. Tokoybörsen, som var stängd igår, handlades upp med 1,0%. Shanghaibörsen hade vid 8-tiden stigit med 1,1%, och Hong Kong-börsen med 0,8%.

 

Morgonens rapporter
Tele2
uppvisade ett rörelseresultat (EBITDA) för Q2 som var 2,4% lägre än väntat. Noterbart var att Sweden Mobile uppvisade nära nolltillväxt under kvartalet (+5% under Q1). Bolaget upprepade sin guidning om ett EBITDA på 5,8-6,0 md kr under 2015. Vi bedömer att aktien kommer att gå svagt i dagens handel.

Trelleborg levererade en stark Q2-rapport. Det justerade rörelseresultatet var hela 13% högre än vår prognos och 3% högre än konsensus. Alla affärsområden rapporterade högre försäljning. Samtidigt var marginalerna, i synnerhet för Offshore and Construction, betydligt högre än väntat. Aktien lär vara stark idag.

MTG rapporterade ett justerat rörelseresultat på 472 mn kr, vilket var 9% högre än konsensusprognosen. Den positiva avvikelsen är hänförlig till lägre kostnader inom både fri-TV och betal-TV i Norden. Omsättningen var dock lägre än väntat. Vi bedömer att den positiva resultatavvikelsen motiverar en kursuppgång idag.

Gränges levererade ett rörelseresultat som var 5% högre än väntat tack vare bra volymer. Därtill var kassaflödet starkt tack vare ett minskat rörelsekapital. Bolaget talar om en svagare marknad i Asien, men detta kompenseras av bra volymer i Nordamerika och Europa. Aktien har varit svag den senaste tiden och bör studsa upp i dagens handel.

 

Detta händer idag
Utöver ovanstående bolag rapporterade bland annat Bufab, Handelsbanken, Millicom och Zalando (Kinnevik) före börsens öppning och klockan 12:00 rapporterar Stora Enso.

Läs fler inlägg på Börsflödet