H&M - mitt i prick

H&M rapporterade en bruttomarginal och ett resultat för Q3 (jun-aug) som var precis i linje med konsensusprognosen. Till följd av en betydligt lägre bruttomarginal än under förra året, innebär detta att resultatet var oförändrat jämfört med förra årets tredje kvartal. Försäljningen var redan känd. Under perioden 1-22 september ökade försäljningen med 12%, vilket är lägre än väntade 17% för hela månaden. Bland annat till följd av en oro för bruttomarginalen har aktien tappat 10% den senaste månaden, varför vi bedömer att kvartalsrapporten i sig kan innebära en lättnadsreaktion. Å andra sidan var septemberförsäljningen hittills lägre än väntat, samtidigt som lagernivån är något hög. Sammantaget tror vi på en neutral till svagt positiv kursreaktion idag..

Intressant att notera
De amerikanska börserna
handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning, men sammantaget under handelsdagen tappade de viktigaste indexen någon tiondel. Teknik var bästa sektor, medan råvarurelaterade aktier gick sämst. Spekulationer om det finns fler bilföretag som har fuskat med utsläppsmätningarna för dieselmotorer bidrog till att Ford och GM tappade 1,7% respektive 1,0%.

Preliminärt amerikanskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin uppgick till 53,0, vilket var i linje med förväntningarna. Ett index på över 50 indikerar expansion och ett index under 50 signalerar en tillbakagång.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen steg med 2 räntepunkter till 2,15%. Dollarn noteras något högre på 8,41 SEK.

Det preliminära japanska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin för september sjönk till 50,9, vilket var lägre än augustisiffran på 51,7. Tokyobörsen tappade 2,2% efter att ha varit stängd under tre dagar. Klockan 8:30 noterades Hongkong 1,0% lägre, medan Shanghai var upp med 0,8%.

Detta händer idag
Klockan 9:00 på torsdagen presenterar Konjunkturinstitutet konjunkturbarometrar. Samma tid inleds utfrågningen i finansutskottet av Riksbankschefen Ingves. Klockan 9:30 får vi svenska PPI-siffror för augusti. Från Tyskland får vi den ekonomiska barometern IFO-index. Klockan 16:00 presenteras data över försäljningen av nya hus i USA under augusti och klockan 23:00 håller Feds Janet Yellen tal om inflationen och penningpolitiken. Före börsens öppning rapporterar H&M för Q3.

Läs fler inlägg på Börsflödet