Händelserik vecka framför oss

De amerikanska börserna handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning i fredags och avslutade dagen med nedgångar på 0,6%. Sammantaget under veckan föll S&P 500 med 0,9%. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade ner en räntepunkt till 2,13%. Dollarn har stärkts mot kronan och USD/SEK noterades på morgonen till 8,55..

Förra veckan avslutades med ett oljerally. Brentoljepriset steg med 4,7% i fredags till 65 dollar per fat efter ytterligare en vecka med stark oljedata. Sjunkande antal aktiva riggar i USA och ett förslag i USA om att minska inblandningen av etanol i bensinen bidrog till detta.

Det officiella inköpschefsindexet för den kinesiska tillverkningsindustrin ökade till 50,2 i maj från 50,1 i april. Väntat var 50,3. Det japanska inköpschefsindexet ökade till till 50,9 i maj från 49,9 i april. Det var i linje med förväntningarna. Ett index över 50 indikerar expansion. Japanska Nikkei handlades oförändrat. Vid 8-tiden hade Shanghai stigit med 3,4% och Hong Kong med 0,9%.

 

Detta händer i veckan
En ny månad innebär som vanligt statistikfyllda dagar. Under måndagen presenteras den viktiga barometern inköpschefsindex för maj på en rad marknader, inklusive Sverige (08:30), euroområdet (10:00) samt USA (ISM, 16:00). Riksbankens direktion sammanträder under förmiddagen. Från Sverige får vi även detaljhandelsförsäljningen under april (9:30). Från USA får vi privatkonsumtionen (14:30) och bygginvesteringar (16:00) under april.

tisdag presenteras inflationssiffror i euroområdet för maj samt industriorderingången i USA under april. Elekta rapporterar för Q4 2014/15. Assa Abloy genomför split 3:1.

onsdag är det dags för inköpschefsindex för tjänstesektorn på merparten viktigare marknader. Från euroområdet får vi även arbetslöshetsstatistik och detaljhandelsförsäljning för april. ECB lämnar penningpolitiskt besked och Fed publicerar konjunkturrapporten Beige Book.

Torsdagen är en något lugnare dag vad gäller ekonomisk statistik. För USA presenteras produktivitetsstatistik för Q1.

Under fredagen presenteras veckans kanske mest intressanta siffror i form av amerikanska sysselsättningstatistik (”payrolls”), vilket kan ge en indikation på när Fed kommer att börja höja styrräntorna. 225.000 nya jobb väntas ha skapats, samtidigt som arbetslösheten väntas ligga kvar på 5,4%.

Läs fler inlägg på Börsflödet