Intressant att notera

De amerikanska börserna steg med 0,7-0,8% efter Stockholmsbörsens stängning. Finans var starkaste sektor med en uppgång på 2,4% medan Telekomservice sjönk med 0,6%. Vix-index (volatiliteten i marknaden) sjönk ytterligare till 18. Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk något till 1,85% och USD/SEK klättrade vidare efter ECB:s lansering av kvantitativa lättnader (se nedan) och handlas på morgonen till 8,25..

Kinesiska inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 49,8 i januari från 49,6 föregående månad. Detta var marginellt starkare än väntat (49,6). I Japan var inköpschefsindex i stort sett oförändrat på 52,1 i januari. De asiatiska börserna steg överlag i spåren av gårdagens uppgångar på börserna i väst.

Oljepriset har varit relativt stabilt den senaste veckan runt 49 dollar per fat (Brent), men steg idag efter beskedet om att Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit och vissa spekulationer om ny oljepolicy från Saudiarabien.

ECB överträffade förväntningarna
Europabörserna steg efter ECB:s besked om att de i mars kommer att inleda ett program för kvantitativa lättnader, QE, och köpa obligationer (utställda av både offentlig och privat sektor) för 60 md euro i månaden. Programmet löper till september 2016. Denna strategi har visat sig ganska framgångsrik i andra länder. I kombination med åtstramning i USA leder detta till en svagare euro, vilket är ett av huvudmålen för ECB.

Efter beskedet steg Stockholmsbörsen med 1,5% och handlas nu endast 1% lägre än indexnivån 1540, vilket är all-time-high på OMXS30 (från mars 2000). De europeiska obligationsräntorna sjönk till nya bottennivåer efter ECB-beskedet. Även de svenska obligationsräntorna tickade ned något. Kronan stärktes kraftigt mot euron, men försvagades mot dollarn efter beskedet. Euron tappade till den lägsta nivån på 11 år mot dollarn.

Detta händer idag
Idag presenteras preliminära inköpschefsindex för januari från; Frankrike (kl 9:00), Tyskland (9:30), EMU (10:00) och USA (15:45). Från USA får vi även ledande indikatorer för december (16:00) och försäljning av befintliga hus under december (16:00). Bland bolagsrapporterna kan nämnas Öresund och Qliro (tidigare Cdon) som rapporterar före börsens öppning, samt GE och SCA-konkurrenten Kimberly-Clark som rapporterar före börsöppningen på Wall Street.

Läs fler inlägg på Börsflödet