Intressant att notera

De amerikanska börserna steg med 0,2-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med uppgångar om 1,2-1,5%. En bidragande orsak till uppgångarna var en fortsatt hög aktivitet av företagsförvärv och samgåenden. Gårdagens storaffär var United Health Groups föreslagna kontantköp av Catamaran för 12,8 md dollar. Den starkaste sektorn var Energi (+2,1%) och den svagaste Telekomoperatörer (+0,9%).

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk med 2 räntepunkter till 1,95%. USD/SEK har apprecierats till 8,64 på morgonen.

På råvarumarknaden noterar vi att järnmalmspriset nu har fallit under fem kvartal i rad. Järnmalmspriset har fallit med 26% i år, efter att ha fallit 50% förra året. Under gårdagen tappade malmen knappt 1% till 52,70 dollar per ton, vilket är den lägsta nivån på 10 år.

De kinesiska börserna handlades upp något under natten, men föll tillbaka under morgonen. Fastighetsbolagen fick stöd av att kinesiska myndigheter presenterat en plan för att ge stöd åt husmarknaden och för att stävja husprisfallen. Bland annat ska centralbanken lätta upp bolånereglerna för köp av ett andra hem och minska kravet på kontantinsats vid bostadsköp.  

 

Detta händer idag
Idag kommer arbetslöshetssiffror från Tyskland och euroområdet för februari (klockan 9:55 respektive 11:00), samt prelinimära inflationssiffror från euroområdet (11:00) för mars. Vi prognostiserar att inflationen uppgår till -0,3% (jämfört med samma månad förra året). Flera faktorer, inklusive en svagare euro, tyder dock på att inflationen har bottnat. Från USA får vi  Case-Shillers husprisindex för januari (15:00), Chicago inköpschefsindex (15:45) samt konsumentförtroende för mars.

Läs fler inlägg på Börsflödet