Intressant att notera

De amerikanska börserna föll med 0,5-0,6% efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade handelsdagen runt nollan. Energi (+0,2%) var bästa sektor, medan Kraftförsörjning (-1,1%) gick sämst. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan tickade ner med 1 räntepunkt till 1,89%. USD/SEK noteras till 8,63..

Oljepriset steg efter lagerdata från USA som inte visade på en så kraftig uppgång som befarat. Brentoljepriset steg med 1,7%, medan WTI-oljan steg med 3,5%. Basmetallpriserna öppnade starkt efter påskhelgen. Nickelpriset (-3%) gick mot strömmen. Järnmalmspriset steg med 2% på hopp om ökade stimulanser i Kina.

Bank of Japan lämnade som förväntat den penningpolitiska hållningen oförändrad vid nattens möte, vilket bidrog till optimism på Tokyobörsen som steg 0,8%. Hong Kong-börsen, som varit stängd i 5 dagar, återtog förlorad mark med en uppgång nära 3%.

Internationella valutafonden (IMF) varnar i sin senaste konjunkturprognos för en utdragen period av låg tillväxt. IMF menar att den potentiella tillväxten har minskat i såväl utvecklade ekonomier som i tillväxtländerna i spåren av finanskrisen. Att höja tillväxttakten är en prioriterad fråga.

Under morgonen visade tysk statistik att orderingången i industrin minskade med 0,9% sekventiellt. Förväntningarna var en tillväxt om 1,5%.

 

Detta händer idag
Från euroområdet väntas detaljhandelssiffror för februari (klockan 11:00) och ikväll efter börsens stängning (kl 20:00) släpper den amerikanska centralbanken Federal Reserve protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Vi förväntar att protokollet kommer att sprida ytterligare lite ljus kring policyskiftet till en lugnare takt vad gäller räntehöjningarna och det större hotet av finansiell instabilitet framöver till följd av de låga räntorna.

Den amerikanska rapportsäsongen inleds ikväll med aluminiumbolaget Alcoas rapport klockan 22:00.

Vi var något för tidiga med detta igår, och upprepar det därför idag: onsdagen är sista dagen att handla TeliaSonera inklusive rätt till utdelning (3 kr). Industrivärden rapporterar för Q1.

Läs fler inlägg på Börsflödet