Intressant att notera

Det var en blandad utveckling i Asien i natt och på morgonen. Tokyo-börsen stängde vid nollstrecket medan Shangai-börsen steg med 1 procent. Det kinesiska inköpschefsindexet (HSBC) steg till preliminära 49,1 i maj från 48,9 i april. Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till preliminära 50,9 i maj. Det kan jämföras med april månads definitiva utfall om 49,9. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång. I USA...

USA igår kväll
De amerikanska börserna hade en flack utveckling efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade ännu en dag nära nollstrecket. Det penningpolitiska protokollet från Federal Reserve visade att en räntehöjning i juni är osannolik eftersom ekonomisk statistik inte ger stöd för det. Vidare framgick att den ekonomiska nedgången i det första kvartalet förmodligen inte skulle fortsätta. Som tidigare är centralbanken i sitt agerande beroende av ekonomiska data/indikatorer, och i dag kommer en stor mängd sådan från USA.

Priset på brentolja klättrade 1,5% i går efter en rapport från USA:s energiorgan som visade en betydligt större lagernedgång än förväntat. I morgon kommer veckosiffror på produktionen i USA, vilket blir intressant med tanke på en betydande produktionsminskning i förra veckan. Ytterligare produktionsnedgång och en stark start på ”driving season” skulle vara det som kan hålla oljan uppe i närtid.

Det har varit små rörelser på ränte- och valutamarknaden. USD/SEK har de senaste 3 veckorna handlats mellan 8,20-8,40 och kostar nu 8,35 kr.


På agendan torsdag
Preliminärt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i en rad ekonomier, bl.a. Kina, Japan, Sverige Tyskland, EMU.
EMU: Bytesbalans mars, kl 10.00
USA: Philadelphia Fed index maj, kl 16.00
USA: Försäljning befintliga hus april, kl 16.00
USA: Ledande indikatorer april, kl 16.00
EMU: Konsumentförtroende maj, kl 16.00

Fredag
Tyskland: BNP 1 kv (reviderad), kl 08.00
Tyskland: IFO-index maj, kl 10.00
USA: KPI april, kl 14.30

Läs fler inlägg på Börsflödet