Intressant att notera

De amerikanska börserna tappade 0,1-0,2 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning, men sammantaget steg indexen något. Bästa sektor var Telekomoperatörer (+0,8%) och den svagaste var Kraftförsörjning (-1,4%). Igår kväll presenterades Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book, vilken presentrade en ljusare bild av tillväxtutsikterna jämfört med det som amerikansk makrostatistik indikerat. En starkare dollar slår dock tydligt på produktionen i vissar regioner. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen steg med ytterligare 10 räntepunkter till 2,36%. Sedan bottennivån i slutet av januari har räntan nu stigit med 75 räntepunkter. USD/SEK har fortsatt ner och noterades på morgonen till 8,32..

Råoljepriserna fortsatte att vara under press, trots stark amerikansk oljelagerstatistk och en svagare dollar. Ett fat brentolja kostade på morgonen 63,60 dollar.

Japanska Nikkei handlades i stort sett oförändrat. Vid 8-tiden hade Shanghai fallit med 1,7% och Hong Kong med 1,0%.

Den viktiga barometern inköpschefsindex (”PMI”) uppvisade globalt en blygsam ökning till 51,2 i maj, jämfört med 51,0 i april. I Västeuropa ökade indexet till 52,1 (från 51,8), i Nordamerika till 52,5 (från 51,2) och på tillväxtmarknaderna till 49,7 (från 49,6. Ett index över 50 indikerar expansion.

 

Detta händer idag
Torsdagen är en något lugnare dag vad gäller ekonomiska datapunkter. Klockan 13:00 lämnar Bank of England lämnar penningpolitiskt besked och klockan 14:00 presenteras amerikansk produktivitetsstatistik för det första kvartalet.

Under fredagen presenteras veckans kanske mest intressanta siffror i form av amerikanska sysselsättningstatistik (”payrolls”), vilket kan ge en indikation på när Fed kommer att börja höja styrräntorna. 225.000 nya jobb väntas ha skapats, samtidigt som arbetslösheten väntas ligga kvar på 5,4%.

Läs fler inlägg på Börsflödet