Intressant att notera

Vi kan nu summera rapportperioden för det tredje kvartalet. Den aggregerade vinsten under Q3 för de svenska bolag vi följer var 4% lägre än vi räknade med, trots att vi hade sänkt våra vinstprognoser betydligt inför rapporterna. Vi har dock behållit vnstprognoserna för 2016 relativt oförändrade med något fler höjda prognoser än sänkta (46% upp och 37% ner). De senaste veckornas förmånliga valutakursrörelser, med en stärkt dollar och starkare tillväxtmarknadsvalutor, bidrar till detta. Konsensusprognoserna för 2016 var betydligt mer optimistiska än våra prognoser inför Q3-rapporterna, varför vinstprognoserna i marknaden för nästa år har behövts sänkas med 4% sedan i september..

Vinsttillväxten väntas nu uppgå till 11% under 2016, vilket vi tror är för optimistiskt mot bakgrund av att försäljningstillväxten väntas vara fortsatt låg. Stockholmsbörsen handlas nu till till P/E 15,3x, vilket är något högre än det historiska genomsnittet. I relation till ränteläget är dock börsen fortsatt attraktivt värderad.

Nattens händelser
New York-börserna steg med 1,3-1,4% efter Stockholmsbörsens stängningen och avslutade dagen med nedgångar på 1,2-1,5%. Energi var bästa sektor (+3,3%). Svagast gick Verkstad (+1,2%).

Oljepriset rekylerade upp från låga nivåer. På morgonen kostade ett fat brentolja 44,60 dollar. Oljepriset tangerade under gårdagen bottennivåerna från i augusti. Enligt Dow Jones Newswires sjönk priset på ett fat råolja från oljekartellen OPEC i fredags till under 40 dollar för första gången sedan finanskrisen 2009.

Cisco, som spekulerats vara intresserat av att köpa Ericsson, handlades upp med 2,2% på måndagen. Båda bolagen har tillbakavisat uppgifterna.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen tickade ner med en räntepunkt till till 2,27%. På valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas. USD/SEK noteras nu till 8,74.

De asiatiska börserna steg under natten och morgonen. En svagare yen bidrog till att Nikkei steg med 1,2%. Vid 8:30-tiden noterades Hongkongbörsen 1,4% högre, medan Shanghai handlades vid nollstrecket.

Detta händer idag
Klockan 11:00 presenteras kommer ZEW-index från Tyskland. Det visar på tyska finansanalytikers och institutionella investerares förväntningar på landets ekonomi och om utvecklingen på de finansiella marknaderna. Från USA får vi inflationssiffror för oktober (kl 14:30), på industriproduktionen (kl 15:15) och NAHB Husmarknadsindex (kl 16:00). Autoliv handlas exklusive utdelning (0,56 USD) och Atlas Copco håller kapitalmarknadsdag.

Läs fler inlägg på Börsflödet