Intressant att notera

De amerikanska börserna handlades ner med 0,3-0,5% efter Stockholmsbörsens stängning i fredags och avslutade dagen med negångar på 1,2-1,5%. Den starkaste sektorn var Finans (-0,8%) och den svagaste var Kraftförsörjning (-3,1%). Under veckan som gick tappade S&P 500 1,6%..

Fredagseftermiddagens amerikanska sysselsättningssiffror för februari (”payrolls”) var starkare än väntat. Sysselsättningen i USA ökade med 295.000 jobb under februari, jämfört med väntade 240.000. Dessutom sjönk arbetslösheten oväntat mycket till 5,5% (från 5,7%). Detta har ökat sannolikheten för en räntehöjning i juni och drev upp den amerikanska 10-årsräntan med 13 räntepunkter samt stärkte dollarn mot euron till den starkaste nivån på drygt 11 år. Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen var relativt oförändrad på morgonen på 2,24%. EUR/USD och USD/SEK noterades på morgonen till 1,086 respektive 8,47.

Kina export var oväntat stark, medan importen var oväntat låg, under februari. Exporten steg med hela 49% i årstakt, vilket kan jämföras med en nedgång på 3% i januari. Samtidigt minskade importen med 20% i årstakt. Siffrorna är volatila, men indikerar bättre utsikter för den kinesiska exportberoende ekonomin.

De asiatiska börserna handlades i olika riktningar under natten och morgonen. Shanghaibörsen hade vid vid 8-tiden stigit med 1,9%, medan Nikkei handlades ner med 1,0%.

 

Detta händer idag och i veckan
Måndagen
är relativt tunn på ekonomisk statistik. Klockan 12:00 presenteras ledande indikatorer (januari) för OECD. ECB inleder stödköp av statsobligationer. På bolagsfronten kan nämnas att  ICA presenterar försäljningen under februari och att Eniro håller extra bolagsstämma (i morgon är sista dag för handel inklusive nyemissionsrätt).  

Under tisdagen presenteras NFIB småföretagsindex som mäter stämningen bland de amerikanska småföretagen. Under onsdagen presenteras svenska arbetslöshetssiffror och inflationen under februari. Clas Ohlson presenterar delårsrapport. Eniro och Opus handlas exklusive teckningsrätt i nyemissionerna. Under torsdagen presenteras industriproduktionen i euroområdet under januari. Ratos håller kapitalmarknadsdag. Under fredagen presenteras bostadsprisernas utveckling i Sverige under februari.

Läs fler inlägg på Börsflödet