Intressant att notera

De amerikanska börserna adderade 0,1-0,2% efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med uppgångar på 0,3-0,8%. Den starkaste sektorn var Industri (+0,9%), medan den svagaste var Energi (-0,7%). Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen sjönk med fem räntepunkter till 2,19%, samtidigt som dollarn stärktes. EUR/USD och USD/SEK noterades på morgonen till 1,08 (den lägsta nivån på 12 år) respektive 8,51..

Oljepriset sjönk marginellt till drygt 58 dollar per fat (brent). Ett fat WTI-olja kostade på morgonen knappt 50 dollar per fat.

Konsumentpriserna i Kina ökade med 1,4% i årstakt i februari (väntat 1,0%). Inflationen ökade således från förra månadens femårslägstanivå. Samtidigt sjönk producentpriserna med 4,8% i årstakt (väntat -4,4%).

De asiatiska börserna sjönk under natten och morgonen. Börserna i Shanghai, Hong Kong och Tokyo hade vid vid 8-tiden tappat 0,5-0,7%.

 

Inför Fedmötet den 18 mars
Richard Fisher, ordförande för Federal Reserve Bank of Dallas (och en hökaktig medlem i centralbanken), säger att Fed inte bör senarelägga processen med en höjning av styrräntan. Detta då för sena räntehöjningar riskerar innebära att ekonomin kommer i recession och att en tidigare första höjning tillåter mer gradvisa höjningar senare. Fisher uppgav även att han är säker på att ordförande Janet Yellen inte väntar alltför länge innan räntorna höjs. Samtidigt sade Loretta Mester, ordförande för Cleveland-kontoret i Federal Reserve, att hon räknar med att centralbanken kommer att kunna höja styrräntan under det första halvåret i år, givet fortsatta starka ekonomiska data.  

Marknaden förväntar för närvarande en första höjning av styrräntan på Feds junimöte. På nästa veckas Fed-möte (den 18 mars) tror vi, liksom många andra i marknaden, att Fed kommer att stryka kommentaren om att man ska vara ”tålmodig” (patient) när det gäller att börja normalisera penningpolitiken.

 

Detta händer idag
Tisdagen är relativt tunn på ekonomisk statistik. Klockan 14:00 presenteras NFIB småföretagsindex som mäter stämningen bland de amerikanska småföretagen.

Idag är sista dagen att handla Eniro och Opus inklusive teckningsrätt i nyemissionerna.

Läs fler inlägg på Börsflödet