Kursrally efter ECB-besked

Europabörserna steg efter den Europeiska centralbankens besked om att de i mars kommer att inleda ett program för kvantitativa lättnader, QE, och köpa obligationer (utställda av både offentlig och privat sektor) för 60 miljarder euro i månaden. Programmet löper till september 2016. Denna strategi har visat sig ganska framgångsrik i andra länder. I kombination med åtstramning i USA leder detta till en svagare euro, vilket är ett av huvudmålen för ECB. Stockholmsbörsen steg med 1,5 procent och handlas nu endast 1 procent lägre än indexnivån 1540, vilket är all-time-high på OMXS30 (från mars 2000). Såväl marknadsräntorna som euron sjönk..

De europeiska obligationsräntorna sjönk till nya bottennivåer efter ECB-beskedet. Även de svenska obligationsräntorna tickade ned något. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 3 räntepunkter till rekordlåga 0,75 procent. 

Kronan stärktes med 9 öre mot euron till 9,36, men försvagades med 7 öre mot dollarn till 8,19. Euron tappade till den lägsta nivån på 11 år mot dollarn. 

Oljepriset hade vid 17:30-tiden fallit med 1,6 procent till 48,20 dollar per fat. Guldpriset steg något och handlas nu på nivån 1.300 dollar per uns.

Läs fler inlägg på Börsflödet

Bloggarkiv

Se tidigare inlägg i placeringsbloggen. Välj månad här nedan.