Kursrally efter ECB-besked

Europabörserna steg efter den Europeiska centralbankens besked om att de i mars kommer att inleda ett program för kvantitativa lättnader, QE, och köpa obligationer (utställda av både offentlig och privat sektor) för 60 miljarder euro i månaden. Programmet löper till september 2016. Denna strategi har visat sig ganska framgångsrik i andra länder. I kombination med åtstramning i USA leder detta till en svagare euro, vilket är ett av huvudmålen för ECB. Stockholmsbörsen steg med 1,5 procent och handlas nu endast 1 procent lägre än indexnivån 1540, vilket är all-time-high på OMXS30 (från mars 2000). Såväl marknadsräntorna som euron sjönk..

De europeiska obligationsräntorna sjönk till nya bottennivåer efter ECB-beskedet. Även de svenska obligationsräntorna tickade ned något. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 3 räntepunkter till rekordlåga 0,75 procent. 

Kronan stärktes med 9 öre mot euron till 9,36, men försvagades med 7 öre mot dollarn till 8,19. Euron tappade till den lägsta nivån på 11 år mot dollarn. 

Oljepriset hade vid 17:30-tiden fallit med 1,6 procent till 48,20 dollar per fat. Guldpriset steg något och handlas nu på nivån 1.300 dollar per uns.

Läs fler inlägg på Börsflödet