Ner i New York trots bra data

Under gårdagen presenterades positiv statistik över amerikansk konsumtion och den amerikanska husmarknaden. De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin steg betydligt till 101,5 i augusti. Väntat var 93,8. Case/Shillers husprisindex steg med 5% i juni jämfört med samma månad förra året, vilket var i linje med förväntningarna. Antalet sålda nya hus ökade med 5,4% i juli jämfört med föregående månad. Väntat var 5,8%. Detta kunde dock inte motverka kraftiga börskursfall i den sena USA-handeln. Efter en stark inledning föll de amerikanska börserna kraftigt under den sista timmens handel. De viktigaste indexen sjönk med nära 4 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med nedgångar om 0,4-1,3%..

Riskindexet VIX föll tillbaka något till 36,0 (från 40,7).

Oljepriset hade en bra dag, men slutade endast upp 1,2% efter att som mest ha stigit med 4%. I eftermiddag presenteras lagerdata från USA.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen steg med 6 räntepunkter till 2,07%. Dollarn har återhämtat sig och noterades på morgonen till 8,38 SEK.

Den kinesiska centralbanken PBOC presenterade nya stimulansåtgärder, inklusive sänkt utlånings- och inlåningsräntor och sänkta reservkrav för bankerna. Detta väntas ge stöd till den hackande kinesiska ekonomin.

Trots nedgångarna i USA handlades merparten asiatiska börser i positivt territorium. Japanska Nikkei stängde 3,2% högre. Kl 8:30 noterades Shanghai 1,0% högre och Hongkong runt nollstrecket.

 

Detta händer idag
Onsdagen bjuder på KI:s konjunkturbarometrar och –prognos (klockan 9-9:15). Från Sverige får vi export- och importdata för det andra kvartalet (9:30) och från USA får vi order varaktiga varor under juli (14:30). Intressant för oljemarknaden är officiell lagerstatistik från USA (16:30). Före börsens öppning rapporterade Mekonomen för Q2.

Läs fler inlägg på Börsflödet