Nikkei på 15-årshögsta

Den japanska industriproduktionen ökade med 3,7% i januari jämfört med föregående månad. Samtidigt var ledande indikatorer för Japan i stort sett oförändrade på 103,8. Japanska Nikkei steg med 1,5% till den högsta nivån på nära 15 år..

De amerikanska börserna steg med omkring 0,3% efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med uppgångar på 0,7-1,5%. För andra dagen i rad var Finans (+2,2%) bästa sektor efter Federal Reserves stresstest av banksektorn.

Amerikansk detaljhandelsstatistik visade på minskad omsättning med 0,6% i månadstakt, delvis p.g.a. kallt väder. Väntat var 0,3%. Detaljhandeln har nu minskat tre månader i rad.

Halvledartillverkaren Intel sänkte intäktsguidningen för Q1 från 13,7 till 12,8 md dollar främst p.g.a. lägre efterfrågan på stationära datorer i företagssegmentet. Aktien tappade 5%.

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen steg med en räntepunkt till 2,12%. Även dollarn   stängde på relativt oförändrade nivåer. EUR/USD och USD/SEK noterades på morgonen till 1,06 respektive 8,61.

 

Fortsatt stigande bostadspriser
Enligt månadsdata från Svensk Mäklarstatistik steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 1% under febrauri (räknat som glidande medelvärde under tre månader). Samtidigt steg villapriserna med 2%. På årsbasis har såväl bostadsrätts- som villapriserna ökat med 11% i landet. Genomsnittspriset för en bostadsrätt i Sverige uppgår nu till 32.000 kronor per kvadratmeter. Motsvarande genomsnittspris i centrala Stockholm är 77.000 kronor per kvadratmeter, i centrala Göteborg 50.000 kronor per kvadratmeter och i centrala Malmö 24.000 kronor per kvadratmeter.

 

Detta händer idag
Fredagen är en förhållandevis statistikfattig dag. Klockan 8:00 presenteras mäklarstatistik i form av den svenska bostadsprisutvecklingen i februari (se ovan). Klockan 13:30 presenteras producentprisutvecklingen i USA under februari och klockan 15:00 presenteras Michigan konsumentförtroendeindex för mars.

Läs fler inlägg på Börsflödet