Oförändrad styrränta

Riksbanken lämnade idag reporäntan oförändrad på -0,35 procent. De pågående obligationsköpen lämnas på den nivå som beslutades om i juli, vilket innebär att Riksbanken kommer att köpa nominella statsobligationer året ut till ett sammanlagt belopp om 135 miljarder kronor. Beslutet var i linje med det vi skissade på i vår senaste konjunkturrapport. I likhet med tidigare är vår syn att Riksbanken inte kommer att sänka räntan eller utvidga obligationsköpen. Inflationen kommer att stiga, vilket i mångt och mycket beror på den relativt svaga kronan och en stadigt förbättrad konjunktur i omvärlden och i Sverige. Däremot väntas reporäntan att vara på dagens nivå till slutet av 2016..

Vid lunchtid hade den tvååriga svenska obligationsräntan tickat upp med 4 räntepunkter, medan den långa änden var relativt oförändrad. Samtidigt har kronan stärkts med 7-8 öre mot såväl dollarn som euron.

I kölvattnet av uppgångar i New York stiger Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen, men inte lika mycket som många andra europabörser. Vid klockan 12 noterades OMXS30 1,1 procent högre.

Läs fler inlägg på Börsflödet

Bloggarkiv

Se tidigare inlägg i placeringsbloggen. Välj månad här nedan.