Oljepriset kan falla mer

Oljepriset föll ytterligare under gårdagen och tangerar nu lägstanivån i samband med finanskrisen. Under de senaste två veckorna har effekterna av att OPEC övergett sitt produktionsmål, Irans stundande återkomst till oljemarknaden och USA:s skifferoljeproduktion (som har slutat minska) handlats in i oljepriset som därmed fallit till 37 dollar per fat (brent). Av de negativa drivkrafterna för oljepriset rankar vi Irans återkomst som mest i fokus inför nästa år, men även skifferoljeproduktionen är svårtolkad. Såvida inte 2016 innebär en total kollaps för skifferoljan, ser vi för närvarande få argument för högre priser och tror att brentoljan kan sjunka till 30 dollar per fat under första halvåret 2016..

New York-börserna föll i sluthandeln och stängde ca 1,4% lägre under gårdagen. Efter Stockholmsbörsens stängning noterades de viktigaste indexen 0,3-0,4 procentenheter lägre. En ökad oro för obligationer med högre kreditrisk, s.k. ”junk bonds” i kölvattnet av den fortsatta svagheten på oljemarknaden bidrog till nedgången.

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen föll med 8 räntepunkter till 2,22%. USD/SEK har fallit under morgonen och noteras på 8,52.

Bank of Japan håller penningpolitiken i stort sett oförändrad. Ett nytt program lanseras inom vilket de köper ETF:er samtidigt som den genomsnittliga löptiden på statsobligationsköpen utökas från 7-10 år till 7-12 år. Centralbankens mål att penningmängden ska öka med 80 bn yen per år kvarstår.

Tokyobörsen föll med 1,9%, samtidigt som Hongkong- och Shanghaibörserna noterades oförändrat vid 8:30-tiden.

Detta händer idag
Idag presenteras preliminärt inköpschefsindex för den amerikanska tjänstesektorn. För oljemarknaden intressant information får vi i form av veckosiffror över antalet aktiva oljeriggar i Nordamerika. RNB handlas exklusive utdelning (0,25 kr).  

I helgen som kommer hålls parlamentsval i Spanien.

Läs fler inlägg på Börsflödet