Positiv börsöppning väntas

New York-börserna återhämtade sig kraftigt i den sena handeln och de europeiska terminerna pekar uppåt nu på morgonen, varför vi räknar med en positiv börsöppning idag. New York-börserna steg med 1,3-1,4 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning..

Sandvik-konkurrenten Kennametal vinstvarnade sent igår kväll för det brutna räkenskapsåret 2015/16 (juli till juni). Bolaget prognostiserar nu att vinsten per aktie blir 30-60% lägre än tidigare kommunicerade 1,50-1,70 dollar per aktie (konsensus räknade med ca 1,50 dollar per aktie). Bolaget pekar på tröga slutmarknader för bl.a. olja och gas, kolbrytning i USA och Kina samt något förvånande den kinesiska fordonsindustrin. Kennametal har haft en sämre utveckling än Sandvik Machining Solutions under det senaste året, främst till följd av en större olje- och gasexponering. Vi har räknat med -4% organisk tillväxt för SMS de nästkommande 9 månaderna, medan Kennametals vinstvarning implicerar ca -10% för dem. Sandvik-aktien lär gå svagt idag.

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen steg med 10 räntepunkter till 2,22%. USD/SEK har sjunkit något till 8,45.


H&M - trög novemberförsäljning
H&M:s försäljning ökade med 4% under november, jämfört med samma månad förra året (innebärande -6% försäljning i jämförbara butiker). Vår prognos låg på +3%, medan den officiella konsensusprognosen var +8%. Försäljningen i november har påverkats negativt av milt väder i Nordamerika och Europa. Aktien har tappat -8% den senaste månaden, vilket borde innebära att förväntningarna var betydligt lägre ställda än den officiella konsensussiffran.


Detta händer idag och i morgon
Tisdagens höjdpunkt är Riksbankens räntebesked klockan 09:30. Vi förväntar att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,35%. Därtill räknar vi inte med några nya besked avseende obligationsköpen.  Från EMU får vi sysselsättningssiffror för det tredje kvartalet (11:00) och från USA kommer inflationssiffror för november och NAHB:s husmarknadsindex (16:00). Statistik avseende de amerikanska oljelagren (API) kommer efter de amerikanska börsernas stängning. H&M presenterar försäljningssiffror för november (kl. 08:00).

Marknaden har i princip helt prisat en en räntehöjning från Fed i morgon. Enligt en enkätundersökning räknar nu 97% av tillfrågade ekonomer att det blir en räntehöjning med 25 punkter. Fokus kommer nu alltmer att flyttas till räntehöjningsbanan.

Läs fler inlägg på Börsflödet