Positiv börsöppning väntas

Stockholmsbörsen lär öppna i positivt territorium idag. Europaterminerna noteras högre under morgonen, samtidigt som de amerikanska börserna återhämtade sig efter Stockholmsbörsens stängning samt att utvecklingen var betydligt lugnare i Asien än under gårdagen. De amerikanska börserna återhämtade sig med 0,9 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Totalt tappade dock de viktigaste indexen 1,5-2,1%. Bästa sektor var Energi (-0,2%) och sämsta var Finans (-2,0%)..

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade ner med 3 räntepunkterpunkter till 2,24%. Dollarn har återhämtat sig och USD/SEK noterades till 8,52 på morgonen.

Den allmänna trenden är att inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA och Kina fortsätter att försvagas, medan indexet för Europa sakta men säkert stärks. Det är dock viktigt att notera att tjänstesektorn i Kina och USA är betydligt starkare än industrisektorn (tjänsteindex för december en offentliggörs i morgon).

Asienbörserna tappade ytterligare under natten och morgonen, men utvecklingen var betydligt lugnare än under gårdagen. Japanska Nikkei stängde 0,4% lägre, samtidigt som Hongkong- och Shanghaibörserna noterades cirka 0,4% lägre vid 8:30-tiden. Under måndagen stängde Shanghaibörsen i förtid efter nedgångar i index på 7%.

 

Detta händer idag
Tisdagens höjdpunkt vad gäller ekonomisk statistik är preliminära inflationssiffror från EMU. Stockholmsbörsen stänger klockan 13:00 och är helt stängd under onsdagen. Veckans höjdpunkt i övrigt är amerikansk sysselsättningsstatistik som presenteras på fredag.

Läs fler inlägg på Börsflödet