Positiva nyheter i gruvsektorn

Med stöd av optimism bland investerarna i Asien och USA är riskviljan god även i Europa, och de europeiska börserna stiger på bred front. Stockholmsbörsen handlas drygt 1 procent högre drivet av råvarusektorn, där LUMI och BOL stiger med 7 respektive 14 procent. Anledningen till uppgången är stigande priser på koppar och zink. Bolaget Glencore har meddelat att de drar ned zinkproduktionen med en tredjedel, samt att de stänger gruvor i Australien och Peru. Nyheterna är positiva för den ansträngda råvarumarknaden och genom den minskade produktionen kommer balansen mellan utbud och efterfrågan förbättras, till stor glädje för både Lundin Mining och Boliden. Sedan den branta börsnedgången i augusti har Stockholmsbörsen och amerikanska börsen S&P 500 haft en snarlik utveckling...

Jämför vi Stockholmsbörsen med S&P 500 ser vi att utvecklingen varit liknande under aug-okt, men att börsen i USA utvecklats bättre än Sverige den sista tiden. S&P 500 steg igår till 2016, i linje med toppnoteringen i september. Frågan är om riskviljan är så pass stor att index kan stiga ytterligare inför helgen?

Stockholmsbörsen har stigit med 5 procent denna vecka, och det blir intressant att se om uppgången håller i sig, eller om samma mönster som i förra veckan upprepar sig, dvs att säljtrycket ökar på fredag eftermiddag för att minska risken i portföljerna inför helgen.

OMXS30 och S&P500 (röd) - liknande mönster sedan nedstället i augusti.

S&P500 - vid potentiellt motstånd

Läs fler inlägg på Börsflödet