Rekordlåg arbetslöshet i Japan

Morgonen innebar en hel del aprilstatistik från Japan. Arbetslösheten uppgick till 3,3% under månaden, vilket var något lägre än de 3,4% som registerarades under mars. Detta är den lägsta arbetslöshetsnivån i landet sedan 1997. Kärninflationen är fortsatt låg och uppgick till 0,3% i årstakt (väntat +0,2%). Industriproduktionen ökade med 1,0% jämfört med mars (väntat +0,8%), medan privatkonsumtionen miskade med 1,3% i årstakt (väntat +3,0%). De asiatiska börserna handlades i olika riktningar under natten och morgonen. Japanska Nikkei steg med 0,1%. Vid 8-tiden hade Shanghai tappade 0,6%, medan Hong Kong handlades oförändrat..

De amerikanska börserna handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning igår och avslutade dagen med marginella nedgångar. Bästa sektor var Kraftförsörjning (+0,3%) och den svagaste var Industri (-0,4%).

Federal Reserve-ledamoten James Bullard sade i en intervju att han önskade normalisera penningpolitiken i år och pekade på att arbetslösheten är nära normala nivåer medan penningpolitiken är inställd på nödläge. Samtidigt sade ledamoten Narayana Kocherlakota att det vore ett misstag att höja styrräntan i år och att centralbanken endast kan uppnå inflationsmålet genom att vara tålmodig när man minskar nivån på de penningpolitiska lättnaderna.

Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade upp med 1 räntepunkt till 2,14%. Det var små förändringar även på valutamarknaderna och en dollar kostade på morgonen 8,47 kronor.

 

Detta händer idag
Under fredagen presenteras BNP-siffror för april från en rad länder, inklusive Sverige (preliminär, kl 9:30) och USA (reviderade, kl 14:30). Från USA får vi även även Chicago inköpschefsindex för maj (15:45) och Michiganindex över konsumentförtroendet (16:00). G7-ländernas möte i Dresden fortsätter, samtidigt som Socialdemokraterna håller partikongress.

Läs fler inlägg på Börsflödet