Stockholmsbörsen har tappat 10% i år

Även fredagen blev en dyster dag på världens börser. Stockholmsbörsen stängde 2,6% lägre, vilket innebär att börsåret 2016 hittills har gett en avkastning på -10% och att OMXS30 har tappat hela 25% sedan toppen i april. Fingerpring Cards toppade återigen förlorarlistan med en nedgång på 8% till 390 kronor. Även många råvarulaterade bolag tappar i dagens handel. Läkemedelsbolaget Meda gick mot strömmen efter förnyade rykten om en försäljning av den amerikanska verksamheten. Även H&M steg efter att ha redovisat oväntat starka försäljningssiffror för december. Vid tiden för Stockholmsbörsens stängning noterades New York-börsen drygt 2% lägre..

Oljepriset faller kraftigt och handlas nu åter under på 30 dollar per fat. Hittills i år har oljepriset fallit med drygt 20%.

De europeiska obligationsräntorna tickar ner 3-4 räntepunkter, samtidigt som kronan har försvagats med 5 öre mot dollarn (till 8,57) och med 9 öre mot euron (till 9,38).

Detta händer i veckan som kommer
Måndagens makroagenda bjuder på få intressanta data. Riksbanken publicerar protokollet från det extrainsatta penningpolitiska mötet 4/1. USA-marknaderna är stängda p.g.a. Martin Luther King Day.

På tisdag får vi intressant statistik från Kina i form av BNP för Q4 (konsensusprognosen avseende den officiella siffran är +6,9% på årsbasis) samt detaljhandelsförsäljning, investeringar och industriproduktion under december. Från EMU får vi inflationssiffror för december. Kinneviks viktiga innehav Zalando rapporterar.

Onsdagen bjuder på inflationssiffror för december från USA. Från USA får vi husbyggnadsstatistik. OECD World Economic Forum i Davos pågår 20-23 januari. Den svenska rapportsäsongen börjar dra igång så smått med rapporter i Castellum och KappAhl.

Höjdpunkten på torsdag är ECB:s penningpolitiska besked och den efterföljande presskonferensen med centralbankschef Mario Draghi. Avanza och Bergs Timber rapporterar.

Under fredagen presenteras preliminära inköpschefsindex på en rad marknader. Vi förväntar att indexet för EMU sjunker från 54,3 i december till 53,5 i januari, främst p.g.a. den ökade oron för Kina. Från USA får vi även ledande indikatorer för december.

Läs fler inlägg på Börsflödet