Strid ström av inköpschefsindex

Som vanligt första dagen i månaden presenteras den viktiga ekonomiska barometern inköpschefsindex för tillverkningssektorn på en rad marknader. Merparten av siffrorna som har kommit Asien under natten och morgonen indikerar ett lägre index för mars än för februari. Det officiella indexet från Kina var ett snäpp över förväntningarna på 50,1, jämfört med 49,9 i februari. HSBC:s motsvarighet för mars uppreviderades till 49,6 från preliminära 49,2, men var ändå lägre än i februari (50,7). Inköpschefsindex för den japanska tillverkninssektorn uppgick till 50,3, vilket var lägre än under februari (51,6). Marsindexen för Sydkorea, Taiwan och Indonesien var också lägre än under februari. Ett index över 50 indikerar att ekonomin expanderar..

De amerikanska börserna föll med 0,7 procent efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med nedgångar runt 1%. Bästa sektor var Kraftförsörjning (-0,1%), medan Hälovård (-1,4%) utvecklades svagast.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk med 3 räntepunkter till 1,92%. USD/SEK har försvagats till 8,60 på morgonen.

På råvarumarknaden noterar vi att järnmalmspriset föll ytterligare till 51 dollar per ton, vilket är den lägsta nivån på 10 år. Även nickelpriset föll kraftigt under gårdagen, då bland annat LME-lagren är på femårshögsta. Oljepriset föll efter positiva uttalanden från Iranmötet.

Börserna i Asien uppvisade en blandad utveckling under natten och morgonen. Hang Seng-index ökade 0,7% och Shanghai-index var upp 1,4%, medan japanska Nikkei tappade 0,4%.

 

Detta händer idag
Under onsdagen presenteras inköpschefsindex för mars från en rad marknader, bland annat: Sverige (klockan 08:30, väntat 54,2), Tyskland (9:55, väntat 52,4) och euroområdet (10:00, väntat 51,9) samt USA (16:00, väntat 52,5). Därtill kommer officiell oljelagerstatistik från USA. Från Sverige får vi nybilsregistreringen under mars (klockan 9:00) som vägledning i vår syn på Bilia och Mekonomen. Sista dag för att handla Volvo inklusive rätt till utdelning (3 kr).

Läs fler inlägg på Börsflödet