Viss lättnad efter inköpschefsindex

De amerikanska börserna steg med 0,4 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med totala uppgångar på 1,5-2,4%. Den starkaste sektorn var Konsumentvaror (+2,7%) och den svagaste var Telekomoperatörer (-0,5%). Sammantaget under kvartalet sjönk S&P 500 med 7%. Den 10-åriga amerikanska statsobligationen tickade ner med 1 räntepunkt till 2,04%. USD/SEK har varit stabil strax under 8,40. Merparten råvarupriser stiger under morgonen efter att inköpschefsindexen för Kina och Japan presenterats (se nedan). Brentoljan prissattes på morgonen till 48,80 dollar per fat..

Det officiella kinesiska inköpschefsindexet steg till 49,8 i september från 49,7 i augusti. Väntat var 49,7. Caixins kinesiska inköpschefsindex sjönk till 47,2 i september från 47,3. Väntat var 47,0. Utfallet var dock det lägsta sedan mars 2009.

Det japanska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin sjönk till 51,0 i september från 51,7 i augusti. Detta var marginellt bättre än förväntningarna. Ett index över 50 indikerar expansion. Affärssentimentet för de stora japanska tillverkningsbolagen blev något mindre optimistiskt i september, jämfört med tre månader tidigare. Samtidigt förbättrades sentimentet för stora företag utanför tillverkningssektorn till den högsta nivån sedan 1991. Det framgår av Bank of Japans kvartalsvisa undersökning Tankan, som publicerades på torsdagsmorgonen.

Tokyo-börsen steg med 2,2%. De kinesiska marknaderna var helgstängda.

 

Detta händer idag
Som vanligt första dagen i en månad får vi intressanta inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från en rad olika marknader. Kl 8:30 presenteras septemberindexet för Sverige, kl 9:55 för Tyskland, kl 10:00 för EMU och kl 16:00 för USA (ISM). Under eftermiddagen får vi statistik över bilförsäljningen i USA under september. De kinesiska börserna är stängda till följd av helgdag. Autoliv håller kapitalmarknadsdag i Göteborg.

Morgondagens höjdpunkt är amerikansk sysselsättningsstatistik för september.

Läs fler inlägg på Börsflödet