Ytterligare devalvering av yuanen

Värdet av den kinesiska valutan yuan gentemot dollar har fortsatt att falla. Efter att ha chockat marknaden igår med en sänkning av riktvärdet runt vilken yuanen tillåts fluktuera, gjorde den kinesiska centralbanken (PBOC) samma sak i morse. Nedskrivningen uppgick till 1,6% utöver gårdagens 1,9%. Centralbanken uppgav i samband med beskedet att det inte finns någon anledning till fortsatt yuanförsvagning och att valutan kommer att stabiliseras efter justeringen. Centralbanken pekade också på Kinas robusta ekonomiska tillväxt, stora handelsöverskott och valutareserv, vilka kan bidra till att ge stöd åt valutan. De senaste dagarnas förändring av Kinas valutakursregim välkomnas av Internationella Valutafonden IMF, som ser det som ett steg mot en marknadsbaserad växelkurs. Förändringarna har bidragit till att även andra valutor i området har fallit mot dollarn. Fortsatt stora kast i valutorna är att vänta framöver..

De amerikanska börserna handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning, men föll totalt sett med 1,0-1,3%. Material var sämsta sektor med en nedgång på 1,9%.

De amerikanska obligationsräntorna föll ytterligare under i kölvattnet av Kinas besked om att devalvera valutan ännu en gång och oro för den kinesiska ekonomin. Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen föll med 9 räntepunkter till 2,14%. USD/SEK noterades till 8,66 på morgonen.

I morse presenterades intressant statistik från Kina för juli. Industriproduktionen ökade med 6,0% jämfört med samma månad förra året (väntat var 6,6%). Investeringarna i fasta tillgångar var dock högre än väntat på 11,2% (väntat 10,5%), samtidigt som detaljhandeln ökade med 10,5% som väntat.

De asiatiska börserna föll under natten och morgonen. Japanska Nikkei stängde 1,6% lägre. Shanghaibörsen hade vid 8:30-tiden tappat 1,0% och Hongkongbörsen var ned 2,3%.

Detta händer idag
Onsdagen bjuder på data över kinesisk industriproduktion, investeringar och detaljhandelsförsäljning under juli (7:30). Från EMU får vi industriproduktionen under juni (11:00). För oljemarknaden kan IEA:s månadsrapport (10:00) och amerikansk oljelagerstatistik (16:30) vara av intresse. Före börsens öppning rapporterar Björn Borg, Etrion, HiQ, Lundin Gold, Sampo och Softronic för Q2

Läs fler inlägg på Börsflödet