Ahlsell i topp på glad börs

Stockholmsbörsen klättrade rejält under tisdagen och några minuter före stängning noterades OMXS30 drygt 2 procent högre. Nyheten om att Kina och USA har diskuterat en tidsplan för handelssamtal bidrog till att dämpa oron på finansmarknaderna, men även en överraskande förbättring av den tyska ekonomiska barometern ZEW-index samt fortsatt optimistiska amerikanska småföretag är positivt för börssentimentet..

Ahlsell är dagens vinnaraktie med en uppgång på nära 30 procent till 53,80 kronor efter huvudägaren CVC:s bud (se även nedan). Cykliskt har en bra dag på börsen, med Autoliv och Atlas Copco (+4-5 procent) i topp bland storbolagsaktierna. Bostadsutvecklaren Bonava stiger med drygt 8 procent efter att ha sålt ett hyresprojekt i Hamburg för 364 miljoner kronor.

New York-börsen har inlett dagens handel med att stiga 0,5 procent med cykliskt och teknik i spetsen för uppgången.


Bud på Ahlsell
På morgonen lade riskkapitalbolaget CVC ett kontantbud om 55 kronor per aktie på el- och vvs-distributören Ahlsell. Budnivån innebär en premie om 32 procent i förhållande till måndagens stängningskurs på 41,50 kronor. I oktober 2016 noterades Ahlsell till kursen 46 kronor. CVC var dessförinnan helägare. Därefter har CVC i omgångar sålt aktier i placeringar och innan budet ägde man 25 procent av aktierna. I marknaden har det tidigare spekulerats om när huvudägaren CVC skulle sälja sitt resterande innehav, vilket har pressat aktien. Nu har situationen således blivit den omvända.

Detta händer i morgon
Inflationen och den svenska budgeten är i fokus under onsdagen. Svenska KPI-siffror presenteras klockan 9:30 och amerikanska dito klockan 14:30. Klockan 16:00 väntas Riksdagen genomföra budgetomröstningen. Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort en gemensam budgetreservation som får stöd av Sverigedemokraterna. Reservationen har därmed stor chans att vinna onsdagens omröstning i riksdagen, efter att Centern och Liberalerna gett besked om att man inte röstar ja till övergångsregeringens budget.

Läs fler inlägg på Börsflödet