Börsen tappade kraft

Efter en stark inledning på dagen noterades OMXS30-index drygt en procent högre vid lunchtid. Sedan dess har börsen tappat kraft. Internationella handelshinder bidrar med oro på marknaden och mer avvaktande investerare. Med 30 minuter till stängning noteras index 0,4 procent högre. På europabörserna noteras överlag små uppgångar, men i Paris och Oslo sjunker börserna. I USA, där handeln varit igång 1,5 timmar, noteras S&P 500 marginellt högre. Teknikbolagen har bättre driv och Nasdaq-börsen stiger närmare en procent. Det är små rörelser på ränte- och valutamarknaderna.

Revansch för cykliskt

Stockholmsbörsen har studsat upp under onsdagsförmiddagen och vid lunchtid noterades OMXS30 0,8 procent högre. I synnerhet är det cykliska bolag som stiger, efter några tröga dagar i samband med ett höjt tonläge vad gäller handelshinder. Boliden och SSAB stiger båda med cirka 1,5 procent, men högst upp på bland storbolagen ligger Sandvik (+3,5 procent efter en rekommendationshöjning). Byggbolaget Peab är en annan vinnaraktie till följd av en rekommendationshöjning (+4 procent).  Mot strömmen går fastighetsbolaget Hemfosa, som tappar 6 procent i spåren av gårdagens riktade nyemission med rabatt. Skistar tappar 7 procent efter morgonens rapport och artikel i DI..

 

Konjunkturbarometern visade på ett oförändrat starkt stämningsläge i den svenska ekonomin. Det är dock enbart företagens syn på ekonomin som bidrar till den höga nivån på den sammanfattande indikatorn. Hushållens syn på ekonomin dämpades för sjunde månaden i rad och är i ett historiskt perspektiv mer pessimistisk än normalt.

Efter gårdagens kraftiga kronförsvagning har det varit lugnare på valutamarknaden idag. USD/SEK noteras till 8,90 och EUR/SEK till 10,29.

Oljepriset har stigit något till 75,40 dollar per fat (brent).

Läs fler inlägg på Börsflödet