Avslaget inför helgen

Stockholmsbörsen inledde dagen med en mindre nedgång, men vände uppåt och handlas strax över nollstrecket. Omsättningen är ovanligt låg, endast aktier för 5 miljarder kronor har bytt ägare. Efter en god inledning på året, med färska årshögstanoteringar i Sverige och nya "all time highs" i USA är investerarna avvaktanden inför helgen och kvällens tal av den amerikanska centralbankschefen. Marknaden kommer att leta signaler i Yellens tal om vad nästa steg från Fed ska bli. Avvakta eller höja? I räntemarknaden ligger förväntningar på att Fed kommer att höja räntan vid nästa möte, den 15 mars. Bakgrunden är fortsatt positiv amerikansk ekonomisk statistik och hökaktiga uttalanden från Fed-ledamöter.

Stockholmsbörsen inledde dagen med en mindre nedgång, men vände uppåt och handlas strax över nollstrecket. Omsättningen är ovanligt låg, endast aktier för 5 miljarder kronor har bytt ägare. Efter en god inledning på året, med färska årshögstanoteringar i Sverige och nya "all time highs" i USA är investerarna avvaktanden inför helgen och kvällens tal av den amerikanska centralbankschefen.

Marknaden kommer att leta signaler i Yellens tal om vad nästa steg från Fed ska bli. Avvakta eller höja? I räntemarknaden ligger förväntningar på att Fed kommer att höja räntan vid nästa möte, den 15 mars. Bakgrunden är fortsatt positiv amerikansk ekonomisk statistik och hökaktiga uttalanden från Fed-ledamöter.

Generellt små rörelser bland de större bolagen.

Volvo stiger med stöd av oväntat starka ordersiffror på tunga lastvagnar i USA. Aktien har idag noterats över 121 kronor, vilket inte skett sedan januari 2011.

 

Nedgång väntas
Terminshandeln indikerar att Stockholmsbörsen kommer att inleda dagen nedåt. I USA sjönk börserna runt 0,3 procent efter Stockholmsbörsens stängning. Finans var den svagaste sektorn med en nedgång om 1,5 procent, medan defensiva Kraftförsörjning noterade en uppgång om 0,7 procent. Det var små rörelser på ränte- och valutamarknaderna. USD/SEK noteras till 9.07 (9,05).

De asiatiska börserna backade på fredagen. Investerarna tog det säkra före det osäkra inför kvällens tal av Fed-chefen Yellen som kan ge ledtrådar om möjligheten för en räntehöjning av den amerikanska centralbanken den 15 mars.

Priset på brentolja sjönk med över 2 procent igår till den lägsta nivån på tre veckor i efterdyningarna av ytterligare en rapport om stigande lager i USA. Då förväntningarna om en räntehöjning från Fed nu är stora sjönk priset på guld tillbaka med 1,5 procent.

Läs fler inlägg på Börsflödet