Bank vinnare på stark börs

Efter en inledande nedgång återkom riskviljan på marknaden och OMXS30-index stängde 1,4 procent högre. Bank var dagens vinnarsektor, efter att stark amerikansk statistik lyft förväntningarna på en Fed-höjning och amerikanska bankaktier. Bland annat steg SEB med drygt 3 procent. Sandvik, som har haft kapitalmarknadsdag, handlades ner med 1,4 procent. Pandox tappade marginellt lägre efter sin kapitalmarknadsdag. På de större europabörserna noteras än kraftigare uppgångar än i Stockholm. Den senaste opinionsundersökningen om huruvida Storbritannien ska stanna kvar i EU eller inte visade på en betydande övervikt för det förstnämnda..

Oljepriset vände upp under dagen, för att vid 17-tiden handlas 0,60 dollar per fat högre på 49 dollar per fat (Brent).

Kronan har stärkts mot både dollarn och euron med bidrag av bland annat stark svensk sysselsättningsstatistik (arbetslösheten sjönk till 7,3 procent under april, jämfört med väntade 7,7 procent), samtidigt som de svenska obligationsräntorna uppvisar blygsamma ökningar.

 

Bank bästa sektor

Källa. SIX.

 

Detta händer i morgon
I morgon får vi mer information om det ekonomiska läget i Tyskland i  form av konsumentförtroendet och barometern Ifo-index. Från USA kommer preliminärt inköpschefsindex tjänster. MTG (11,50 kr) och Tele2 (5,35 kr) handlas exklusive utdelning. Sista dag att handla Betsson inklusive rätt till inlösenförfarande. Sista dag att handla Indutrade inklusive fondemissionsrätt. Sista dag att handla Itab före split.

 

Läs fler inlägg på Börsflödet