Beige Book i fokus

Stockholmsbörsen steg med 0,4 procent under onsdagen. Råvarurelaterat och Bank var bästa sektorer med uppgångar kring 1 procent. Clas Ohlson fick ett varmt mottagande trots att utvecklingen i det gångna kvartalet inte riktigt levde upp till förväntningarna. Aktien steg med 1,4 procent. Uppgången förklaras sannolikt av en stark försäljningstillväxt i augusti (första månaden i Q2) och att kursen varit pressad. New York-börserna har inlett dagens handel strax under nollan. Fokus på andra sidan Atlanten är Federal Reserves konjunkturrapport ("Beige Book") som släpps klockan 20:00..

Riksbanken bjöd inte på några överraskningar i morgonens penningpolitiska besked. De internationella marknadsräntorna trendade lägre under dagen. Kronan stärktes med 5 öre mot dollarn (8,45) och 3 öre mot euron (9,49). 

Clas Ohlson - svagt i Q1, stark start på Q2
Clas Ohlsons rapport för Q1 (maj-juli) i morse nådde inte upp till konsensusprognosen. Rörelseresultatet blev 75 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 82 miljoner kronor. Å andra sidan var försäljningen i augusti (första månaden i Q2) stark, med en tillväxt om 9 procent. Förväntningarna låg på knappt 5 procent. 

Aktien har tappat 15 procent sedan toppen i juni. Det svagare resultatet motiverar sänkta prognoser i marknaden, men den starka utvecklingen i augusti bör kompensera en del och begränsa en eventuell nedgång i dagens handel.


Detta händer i morgon
SAS rapporterar kl. 08.00 och presenterar samtidigt trafiksiffror för augusti. Husqvarna har kapitalmarknadsdag i Stockholm, kl 09.30-15.00.

På makroagendan står kinesisk Handelsbalans, samt importsiffror för olja, koppar och järnmalm. Från Japan kommer reviderade BNP-siffror för Q2 (under natten). Hushållens konsumtion och småhusbarometern i Sverige kommer kl. 09.30. Dagens höjdpunkt är styrräntebeskedet från ECB kl. 13.45 (vi tror inte på några förändringar) och efterföljande presskonferens med Mario Draghi, kl 14.30. Officiell oljelagerstatistik från USA kommer kl. 17.00.

Läs fler inlägg på Börsflödet