Black Friday

På börsen väntas handeln öppna strax över nollan. Europaterminen indikerar en öppning 0,2 högre. New York-börserna var stängda igår. De asiatiska börserna steg överlag. Tokyobörsen steg 0,3 procent. Klockan 8:15 hade Hongkongbörsen stigit med 0,6 procent och Shanghaibörsen med 0,9 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har stigit till 2,39 procent. En dollar kostar på morgonen 9,25 kronor och en euro 9,77. Brentoljan handlas kring till knappt 49 dollar per fat.

Idag är det den stora shoppingdagen. Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving. Det är USA:s största shopping- och readag och markerar starten på julhandeln. Black Friday. Enligt en artikel i Dagens Nyheter i dag lär namnet ha uppstått av frustrerade trafikpoliser när de såg hur shoppingsugna amerikaner skapade trafikkaos i stadskärnorna på just den fredagen. Även här i Sverige uppmärksammas dagen alltmer. Kanske kommer många att köpa årets julklapp som enligt HUI är VR-glasögon.

Detta händer idag
De amerikanska börserna har idag halvdag och stänger därför klockan 19 svensk tid.

Makro: SCB publicerar hushållsutlåning för oktober månad. BNP för tredje kvartalet i Storbritannien rapporteras. Lagerstatistik över detaljhandeln i USA för oktober månad. Riksbankens Cecilia Skingsley håller tal.

Läs fler inlägg på Börsflödet