Blandade inköpschefsindex

Under de senaste dagarna har vi fått inköpschefsindex för tjänstesektorn för april från en rad marknader. USA var starkt, medan många andra marknader var förhållandevis svaga. Indexet för USA (ISM) uppgickt till 55,7, vilket var högre än marssiffran på 54,5 och väntade 54,7. Motsvarande index för EMU var oförändrat på 53,1, vilket var marginellt lägre än förväntat. Inköpschefsindexet för Sverige föll oväntat från 54,9 i mars till 52,6 i april. I synnerhet var det den framåtblickande orderkomponenten som var svag. Indexet för Kina sjönk till 51,8 (från 52,2 i mars) och indexet för Japan sjönk till 49,3 (från 50,0 i mars). Ett index över 50 indikerar ökad ekonomisk aktivitet jämfört med föregående månad..

Intressant att notera
Europaterminen indikerar en öppning runt nollstrecket.

New York-börserna har fallit med sammanlagt 0,6 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning i onsdags.

Oljepriset har fallit tillbaka något på morgonen och handlas till 44,60 dollar per fat (Brent).

Dollarn har fortsatt sin rekyl uppåt. USD/SEK noteras nu på morgonen till 8,11.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen har tickat ner ytter-ligare några räntepunkter till 1,75%.

Asienbörserna har överlag fallit under samtliga dagar i maj. Under fredagsmorgonen sjönkt Tokyobörsenmed 0,3%. Kl 8:30 hade Hongkongbörsen tappat 1,3% och Shangahaibörsen 1,9%.

Detta händer idag
Veckans makroekonomiska höjdpunkt kommer idag klockan 14:30, nämligen månadsdata för den amerikanska arbetsmarknaden (”payrolls”). Konsensusprognosen ligger på 200.000 nya jobb och att arbetslösheten ska uppgå till 4,9%. Därtill presenteras statistik på antalet aktiva oljeriggar i USA. Inga större bolag rapporterar.  Securitas handlas exklusive rätt till utdening (3,50 kr).

Läs fler inlägg på Börsflödet