Stockholmsbörsen står emot New York

Stockholmsbörsen har inte handlats ner så mycket som befarat under fredagsförmiddagen. Ett skäl är det efter stängning i New York ljusnade vad gäller finansieringen av den federala verksamheten i USA. Vid lunchtid noterades OMXS30 i stort sett oförändrat. Efter flera dagar med kraftiga kursfall, vände Fingerprint Cards upp (+1,6 procent) efter morgonens rapport (merparten siffror var dock kända sedan den tidigare vinstvarningen). Stora Enso tappar drygt 2 procent trots en starkare rapport än väntat. En annan aktie som faller på rapport är Oscar Properties, som tappat 4 procent under förmiddagshandeln.,

Torsdagen blev ännu en dyster dag i New York, med stängning på dagslägsta. S&P 500 föll med 3,8 procent, vilket innebär att indexet fallit med drygt 10 procent från toppnivån den 26 januari, trots starka rapporter överlag. S&P 500 föll med 2,5 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Investerarna sägs ha oroat sig över såväl högre räntor som att den kommande budgetöverenskommelsen ska leda till kraftigt ökade underskott. Finans och IT var sämsta sektorer. Elbilsföretaget Tesla föll med nära 9 procent efter att ha redovisat den största förlusten hittills. Volatiliteten på New York-börsen ökade till 33,5 (VIX).

Den svenska 10-åriga statsobligationräntan har tickat ner ett par punkter till 0,97 procent. Den amerikanska motsvarigheten steg två punkter till 2,86 procent. Kronan har försvagats mot de större valutorna. USD/SEK noteras till 8,14 och EUR/SEK till 9,99. Pundet har stärkts efter hökaktiga signaler från Bank of England i sambandet med gårdagens räntebesked. GBP/SEK har stigit från 11,20 igår till 11,33.

Rapporter på morgonen
Konsumentproduktföretaget Duni redovisade ett rapport som var helt i linje med marknadens förväntningar. Även den föreslagna utdelningen på 5 kronor per aktie var som väntat (motsvarande en direktavkastning på 4,4 procent). Bolaget offentliggjorde också att man förvärvar 75 procent av det brittiska bolaget Kindtoo, en tillverkare av hållbara engångsförpackningar med en omsättning på 55 miljoner kronor.

Fingerprint Cards vinstvarnade den 25 januari, varför merparten siffror i morgonens rapport var kända sedan tidigare. Försäljningen sjönk till 615 miljoner kronor (från 1.619 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år) och rörelseresultatet föll till -41 miljoner kronor (520). Bolaget skriver att dess andel på marknaden för kapacitiva sensorer för smartphones i OEM-ledet, exklusive Apple, uppgick till cirka 40 procent för helåret 2017. Bolaget skriver även att det genomsnittliga försäljningspriset för dess produkter sjönk med cirka 30 procent under året.

Stora Enso redovisade en försäljning som var något lägre än väntat, men ett operativt rörelseresultat som var 4 procent högre än väntat. Bolaget skriver att man räknar med att det operativa rörelseresultatet för det första kvartalet 2018 kommer att vara något högre än det fjärde kvartalets 280 miljoner euro. Styrelsen föreslår en utdelning om 0,41 euro per aktie.

Läs fler inlägg på Börsflödet