Sur inledning på veckan

Stockholmsbörsen föll med 1,2 procent under måndagen. Även i övriga Europa var det dystert på börserna, samtidigt som New York-börserna har öppnat 0,3 procent lägre. Boliden och Lundin Mining gick mot strömmen med uppgångar kring 2 procent i kölvattnet av högre basmetallpriser. Bland annat har zinkpriset stigit till nioårshögsta i dollartermer. Fingerprint Cards är dagens storbolagsförlorare med en nedgång om 3 procent till 78,70 kronor. I övrigt kan nämnas att Mekonomen steg med 8 procent till 166 kronor efter att amerikanska sektorkollegan köpt 26 procent av bolaget från Axel Johnson..

Oljepriset föll kraftigt i fredags efter att ett möte mellan oljeproducenter i och utanför Opec ställdes in, sedan Saudiarabien meddelat att landet inte avser att delta då Opec-länderna inte var inbördes enade. Saudiarabiens oljeminister har sagt att landet kan tänka sig förändrade produktionskvoter. Opec-mötet är på onsdag. Oljepriset har dock studsat upp med 1 dollar per fat till 48,20 dollar per fat (brent) under dagen.


Rörelserna på den svenska räntemarknaden har varit små. Kronan har stärkts något under dagen. Klockan 17:30 noterades USD/SEK till 9,21 och EUR/SEK till 9,76.

Läs fler inlägg på Börsflödet