Ras för vinstvarnare

Stockholmsbörsen ser ut att avsluta veckan i dur. Vid 15-tiden noterades OMXS30 1,4 procent högre, vilket är i linje med merparten övriga större Europabörser. Hittills i år har Stockholmsbörsen därmed stigit med nära 6 procent, medan Euro Stoxx 50 har stigit med cirka 5 procent. En ökad optimism vad gäller handelskonflikten mellan USA och Kina bidrar till optimismen..

Uppgifter i Wall Street Journal om att USA kan komma att lätta på tullar mot Kina gav bränsle till gårdagens uppgång i New York, även om uppgifterna senare dementerades från Vita huset. New York-terminen indikerar en positiv öppning i New York. 

Mekonomen faller med 17 procent och Oriflame med 10 procent efter att ha vinstvarnat. Mekonomen talar om en onormalt svag marknad i hela Europa, medan Oriflame talar om en förändrad försäljningsmix samt minskad försäljning på de viktiga marknaderna Asien och Turkiet.

Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,8 procent i december jämfört med föregående månad. Men säsongsrensat steg priserna 0,6 procent. Det visar Valueguards HOX-index. Bopriserna har stigit 2 procent det senaste året. Det är första gången sedan oktober 2017 som tolvmånadersförändringen är positiv för både bostadsrätter och villor.

I nästa vecka drar den svenska rapportsäsongen igång på allvar då Sandvik presenterar sin rapport före öppning på måndag. På onsdag rapporterar Castellum, på torsdag Ahlsell, Bonava samt Investor och på fredag Byggmax, Cloetta, Ericsson, Telia och Öresund.

Läs fler inlägg på Börsflödet