Börsuppgång efter Fed

Stockholmsbörsen har följt optimismen i omvärlden och handlats upp med 0,8 procent vid lunchtid. Federal Reserve höjde som väntat räntan med 0,25 procent och behöll räntebanan. Signalerna som kom vid presskonferensen igår kväll var tydliga; två ytterligare räntehöjningar kommer att levereras i år. Feds BNP-prognoser för 2017-2019 kvarstår på cirka 2 procent. Vissa marknadsbedömare hade befarat en mer hökaktig Fed. Dessutom har valutgången i Nederländerna, där det EU-fientliga Frihetspartiet inte gick framåt i samma utsträckning som befarat, bidragit till en positiv börsanda..

Gruv- och metallbolagen Lundin Mining, Boliden och SSAB ligger i topp bland storbolagen. Hexagon tappar 2 procent efter gårdagskvällens besked om att vd Ola Rollén åtalas för insiderhandel i Norge. Aktien har dock återhämtat sig efter bolagets telefonkonferens idag. 

Till skillnad från de amerikanska obligationsräntorna, stiger den tioåriga svenska statsobligationen med fyra räntepunkter till 0,77 procent. Dollarn har försvagat mot euron och kronan. USD/SEK noteras till 8,87 och EUR/SEK till 9,51.

Läs fler inlägg på Börsflödet