Börsuppgång i korten

Europaterminen indikerar en öppning cirka 0,5% högre. De amerikanska börserna föll kraftigt efter den svaga sysselsättningsstatistiken i fredags (se högerkolumnen), men återhämtade sig successivt under fredagen och måndagen. S&P 500 har stigit med 0,8 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning i fredags.

Oljepriset har handlats kring 50 dollar per fat under de senaste dagarna. På morgonen handlades brentoljan till 50,60dollar per fat.

De amerikanska räntorna steg med 3 räntepunkter under måndagen till 1,73%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,12.

Börserna i Asien har stigit under natten och morgonen. Tokyobörsen handlades upp med 0,5%. Hongkongbörsen noterades 0,7% högre, medan Shanghai handlades nära nollan vid 8:30-tiden.

Svaga sysselsättningssiffror
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 38.000 personer i maj. Det var den svagaste sysselsättningsökningen sedan 2010. Väntat var +164.000. Samtidigt reviderades utfallen för mars och april ner.

Arbetslösheten sjönk dock mer än väntat till 4,7% (från 5,0% i april). Marknaderna reagerade kraftigt och prisar nu in en mycket låg sannolikhet för en räntehöjning från Federal Reserve i juni och bara 20% sannolikhet för en räntehöjning i juli. I torsdags var huvudscenariot en räntehöjning i juli.

Detta händer i veckan
Veckan är gerellt sett fattig på ekonomiska data. Idag får vi reviderade BNP-siffror för EMU. Tisdagen är även sista dag att handla CLX inklusive nyemissionrätt (1:2, 38,50 kr/aktie).

På onsdag presenteras kinesisk import- och exportstatistik för maj. Från Japan får vi reviderade BNP-siffror för det första kvartalet. I Sverige presenteras arbetslöshetsstatistik för maj. OECD preseneterar ledande indikatorer. Clas Ohlson rapporterar.

På torsdag är de kinesiska marknaderna stängda, men vi får ändå inflationsstatistik därifrån. Från Sverige får vi veta hushållens konsumtion under april. Systemair rapporterar, Elekta har kapitalmarknadsdag och NCC-avknoppningen Bonava noteras på Stockholmsbörsen.

Även på fredag är de kinesiska marknaderna stängda. Från USA får vi Michigan konsumentförtroendeindex för juni. SAS och Svolder rapporterar. East Capital Explorer handlas exklusive utdelning (0,80 kr).

Läs fler inlägg på Börsflödet