Börsveckan inleddes i dur

Stockholmsbörsen öppnade veckan med en uppgång på 0,5 procent. Råvarurelaterat och Bank var de sektorer som gick starkast. SAS steg med 10 procent efter att ha presenterat passagerarstatistik för juli. Hexagon tappade 2,4 procent, efter att ha presenterat en något svagare rapport än väntat. Även ICA Gruppen gick mot strömmen med en nedgång kring 1 procent efter att ICA Sverige presenterat en lägre försäljningsökning än väntat under juli..

Råvarurelaterat och banker i toppen

Källa. SIX.

 

De svenska marknadsräntorna steg något i kölvattnet av högre internationella räntor efter de starka amerikanska sysselsättningssiffrorna. USD/SEK noteras till 8,59 och EUR/SEK till 9,51.

Oljepriset har återhämtat sig ytterligare till 45,40 dollar per fat (Brent).

Starka amerikanska sysselsättningssiffror
I fredags presenterades starka amerikanska sysselsättningssiffror. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 255.000 personer i juli. Väntat var 180.000. Därtill reviderades den redan tidigare starka sysselsättningssiffran för juni upp till 292.000 personer. Arbetslösheten uppgår till 4,9 procent och den genomsnittliga timlönen ökade med 2,6 procent i årstakt. Den amerikanska arbetsmarknaden har varit imponerande stark under tiden efter finanskrisen. 200.000 nya jobb per månad har skapats kontinuerligt under de senaste sex åren. Arbetsmarknaden är viktig för Federal Reserves styrräntesättning. Marknaden prisar nu in 24 procents sannolikhet för en räntehöjning i september och 46 procents sannolikhet i december. Ett av skälen till att inte sannolikheten är högre är att merparten av världens övriga centralbanker går åt andra hållet.

Detta händer i morgon
Från Kina får vi inflationssiffror i form av konsument- och producentprisindex för juli. Från USA får vi småföretagens konfidensindikator (NFIB) för juli. Därtill presenteras produktivitetssiffror från USA för det andra kvartalet. Moberg Pharma och Resurs Holding rapporterar för det andra kvartalet.

Läs fler inlägg på Börsflödet